З Viber’а на суботник: як жителі гірського селища вчаться сортувати сміття

Гора сміття посеред селища, пацюки і неохайний центр курортного центру Закарпаття.

Саме таким останнім часом звикли бачити популярне серед прихильників гірськолижного відпочинку селище Ясіня його мешканці та туристи, пише УП.Життя.

Останньою краплею стало небажання місцевої влади усунути сміттєзвалище в центру курорту, організоване на території комунального підприємства.

Так серед місцевої молоді виникла ідея зорганізуватись заради спільної ідеї – покращення благоустрою свого селища.

Вже незабаром суботники тут стали звичною справою, а в центрі з’явились смітники для роздільного збору сміття, банери на екологічну тематику та квітники.

З чого все почалося

31 травня жителі Ясіня перекрили трасу Мукачево-Рогатин, яка з’єднує дві сусідні області.

Учасники мітингу вимагали ліквідації сміттєзвалища, яке з території комунального підприємства поширилось на сусідню вулицю.

Незадоволені люди були і байдужістю місцевої влади до проблем селища. Однією з вимог був фінансовий звіт керівництва за останні роки.

За кілька днів у Viber виник груповий чат, учасники якого пропонували свої ідеї щодо змін у селищі.

Першу зустріч із керівництвом селищної ради провели вже за кілька днів після мітингу.

Після перекриття траси багато розмов було, що селище відвідує багато туристів, тут чимало активних, успішних підприємців та просто хороших людей.

Проте всім ніби байдуже було і на купу сміття, і на відсутність квіткових клумб, і на те, куди витрачають кошти місцевого бюджету, – розповідає одна із учасниць ініціативної групи Віта Капустяк.

Основною спільною думкою стало те, що сміття – проблема не тільки влади, а й кожного жителя 9-тисячного селища, і саме зі сміття варто почати – по максимуму розмістити смітники, сортувати відходи, щоб зменшити їх об’єм.

Перший вихід у офлайн

Менш ніж за місяць підготовки, обговорення, накопичення ідей та екскурсії до Верховини, громада якої вже сортує сміття, активісти зібрались на першу серйозну офлайнову подію.

Нею став суботник, присвячений прибиранню паркової зони місцевої гори.

Його провести запропонували під час зустрічі з депутатами селищної ради, які підтримали ініціативу.

Але крім учасників ініціативної групи і селищного голови, ніхто із депутатів на прибирання не прийшов.

Всього прийшло біля 30 людей, багато були зі своїми дітками, що не могло не радувати. Суботник не зіпсувала навіть не дуже сприятлива погода, – розповідає Віта Капустяк.

Керівництво селища домовилось про вантажівку для прибирання зібраного сміття, виділило ґрунт для квіткових клумб на центральній площі, учасники принесли з собою інвентар та придбані раніше квіти.

Після збору та сортування сміття у парковій зоні в центрі селища вивісили великий банер, який розповідає, як правильно сортувати побутове сміття.

Під ним встановили металеві смітники, пофарбовані у відповідні кольори. Кажуть, так жителям буде легше сприймати необхідність сортування.

Проробленою роботою учасники суботника залишились задоволені, незважаючи на те, що частину висаджених квітів тієї ж ночі хтось знищив.

Усміхаються, що садитимуть, поки шкідникам не набридне пакостити.

І задумуються над встановленням камер відеоспостереження в центрі селища.

Після того було наступне генеральне прибирання.

Цього разу привели в порядок дитячий майданчик зі спортивним знаряддям.

Навели лад на газоні, поремонтували гойдалки, прибрали сміття та пофарбували смітники.

Як розповідають учасники прибирання, старше покоління хоч поки і скептично ставиться до змін, все ж підтримує на словах.

А молодь, молоді матусі з дітками та їх чоловіки, дедалі охочіше пристають на соціальні ініціативи та приходять на акції.

Офіційне продовження

Наступним кроком жителів буде створення громадської організації.

Назву обрали символічну “Нове Ясіня”. Скористались юридичною підтримкою та подали документи на реєстрацію. Паралельно розробляють символіку організації.

Хочемо донести до всіх мешканців, що сміття – проблема всього суспільства, але починати потрібно з себе, зі свого селища, – розповідає ініціаторка створення ГО Наталія Шітив.З громадською організацією нам трохи  легше буде проводити суботники, відновлювати закинутий парк, проводити сімейний фестиваль, інформаційні семінари для школярів і дошкільнят тощо.

Сподіваємось, місцева влада нас зрозуміє і почне рухатись із нами в одному ритмі. Бо тільки поєднавши наші ідеї, допомогу влади і бажання людей змінюватись, ми зможемо дійсно зробити Ясіня кращим.

За її словами, громадська організація потрібна, щоб прозоро збирати пожертви та звітувати про витрачені на благоустрій кошти.

У планах – не зупинятися

Зі своїми ініціативами небайдужі мешканці вирішили йти не тільки до влади.

Активісти розробили інформаційні листівки для священиків із рекомендаціями по прибиранню кладовищ, домовились про зустрічі.

У результаті бесід із більшістю священнослужителів дійшли до спільної думки, що сортування сміття це ініціатива, яку потрібно підтримати.

Тепер сподіваються, що віряни не обмежаться словами, а на подвір’ях храмів з’являться баки для роздільного збору сміття та компостні ями для органічних добрив..

У планах – зустрічі з директорами шкіл. Тут теж хочуть встановити відповідні  смітники, щоб діти могли звикати до сортування змалку.

Далі – проведення просвітницьких сімейних заходів і тематичних ярмарок, організацію яких вже почали планувати.

Наприкінці серпня тут влаштують еко-свято “Сімейний пікнік”.

За задумкою організаторів, сім’ї будуть шукати пригоди, вчитись будувати стосунки зі своїми дітьми та гратимуть в активні ігри.

Тут будуть мистецькі локації з майстер-класами, спортивні локації з волейболом, тенісом, рухливими іграми та веселі квести для сімейних команд.

Зараз підбирають територію для проведення та ведуть перемовини зі спонсорами.

– Мій девіз, який заставляє мене займатись громадською діяльністю: “Якщо не я, то хто?”, – ділиться ще одна учасниця ініціативної групи Світлана Джунжик. –  Надихають до роботи інші односельчани, активні люди з позитивним мисленням.

Ідеї продукують зі швидкістю світла: виходиш на вулицю – +5 ідей, що б змінити, пройдешся далі – ще десять. Робити є що на десятиліття.

На думку Світлани, у селищі не вистачає дитмайданчика європейського рівня, дитсадочка, здатного задовільнити попит.

Мріє про велодоріжки, централізоване водопостачання і водовідведення.

Глобальне вирішення проблеми вивезення сміття ще попереду.

У селища немає своїх сміттєзвалищ, тому куди діватиметься навіть посортоване сміття – поки вирішують.

Кілька підприємців з Ясіня та Великого Бичкова уже зголосились забирати посортовані відходи, які підлягають переробці.

Як централізовано організувати процес та що робити з рештою сміття, місцева влада роздумує.

– Сортування сміття таки змінює мислення, – зізнається Світлана Джунжик. – Майже ніхто зі знайомих раніше особливо не захоплювався екологією, але після початку громадської діяльності у селищі тема зацікавила багатьох.

Вона запевняє, що сміття може сортувати кожен, це зовсім не складно і не затратно.

– Якщо поки немає спеціальних баків, а ви не хочете витрачати час на переговори із комунальним підприємством, спробуйте як мінімум не викидати сміття в річку чи придорожні канави, – просить Світлана.

zakarpatpost.net