Чому йога стає все більш популярною на Закарпатті?

Лише щоденна робота над собою може призвести до духовної еволюції і прогресу

Сьогодні йога стає все більш популярною. До чудернацьких вправ, запозичених в аскетів Давньої Індії, звертаються і зірки шоу-бізнесу, і політики, і бізнесмени. Мало не кожен фітнес-центр намагається ввести заняття з йоги до складу своїх послуг. На Заході цей напрямок давно став частиною життя багатьох, а на Закарпатті тільки зароджується, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Тож що таке йога? Із чого почати знайомство з нею, як вибрати собі наставника, чи може вона лікувати тіло і душу?

Про це та інше під час наших «Недільних бесід» у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» розповіла інструктор Ваджра-йоги, ведуча освітніх проектів і сексолог Альона ГОНДОРЧИН.

– Альоно, кого вважаєте своїм гуру?

– Моє знайомство з йогою почалося 10 років тому. За цей час я познайомилася з різноманітними йогічними традиціями і системами.

Я вивчала індійську йогу, буддизм, проходила безліч курсів та ретритів для усвідомлення своєї істинної природи.

Майже скрізь можна знайти зерно істини, але по-справжньому цілісну систему я знайшла значно пізніше.

Надзвичайно складно сучасній людині самостійно розібратися з усім розмаїттям йогічних шкіл, але я щиро вважаю, що кожен знайде “своє” згідно зі своїми переконаннями.

Більшість людей, вважають, що йога – це вміння ходити по цвяхах і вигинатись в різних позах, а між тим, це глибока практика роботи з свідомістю.

Асани (пози йоги)- потрібні лиш для того, щоб уникнути застійних явищ і підготувати своє тіло до медитації.

Ключовою ланкою здоров’я є здоровий хребет. Розуміння цього повністю змінило моє життя. З нього зникли хвороби та біль.

Основні постулати вчення полягають у наданні свободи вибору кожному, доброму ставленні до інших людей, а також усвідомленню відповідальності за свої вчинки, думки.

За час пошуку, я зустрічала багатьох вчителів і кожному особисто вдячна. Але слідування одному наставнику або гуру – це не мій шлях. Я вчуся в кожної людини,  але основними Вчителями, які вплинули на мій світогляд, вважаю Юрія Миколайовича Главчева і Анатолія Пахомова, а також мою чудову родину.

– Якщо хочеться спробувати йогу, з чого почати, як вибрати школу, чим потрібно керуватися при виборі інструктора?

– У залежності, що саме людина розуміє під заняттям йогою. Вивчати тексти і медитувати звичайно можна самостійно. Для цього має бути достатньо розвинена свідомість і здатність до аналітичого мислення. Думаю, з вчителем трохи легше зорієнтуватися. Що стосується фізичного аспекту тренувань, то, однозначно, краще звернутися до спеціаліста, який допоможе вибудувати вашу практику враховуючи індивідуальні особливості, з урахуванням потреб та цілей. Обирайте вчителя свідомо, аналізуйте його фізичне та ментальне здоров’я. Будьте скептичні та розважливі, аналізуйте метод, якому збираєтесь слідувати.

– Наскільки ефективно займатися йогою самостійно? Або обов’язково потрібно з тренером, а може є якась золота середина?

Йога – це спосіб життя, це система, яка призводить до трансформації і тіло, і психіку. Людина стає ясномислячою, зникають затьмарення розуму, звісно, якщо практика регулярна. Тому має прийти такий момент, де кордони між практикою і звичайним життям зникають і проявляється цілісність та творчій потенціал – людина пізнає свою власну природу. Тому зазвичай щиро зацікавлені в результаті люди практикують і вдома. Щодо золотої середини, то це для мене – еталон. Серединний шлях має бути  у всьому – і в практиці з тілом, і в медитації. При цьому не треба впадати в фанатизм.

– Який вид йоги найбільш корисний?

Універсальне на землі лиш повітря та вода. Все інше – індивідуальне. Якщо ваша практика йоги позбавляє вас від проблем з тілом та психікою, ви стаєте більш гармонійною та доброзичливою людиною, то це добрий знак. Вибір напрямку залежить від мотивації, від вашої цілі. Я хотіла бути здоровою, тож обрала Ваджра-йогу. Лиш пізніше, коли проблеми тіла зникли, мені стали цікаві і духовні аспекти йоги. В школі Ваджри я знайшла всі необхідні інструменти для роботи над собою. Але було б неправильно виділяти, що якийсь вид йоги кращий, бо все в світі розумно, а значить – потрібно. Духовна практика призводить до розуміння багатопроявленості замислу природи і до свободи внутрішньої та наданні її іншим живим створінням. Шляхів багато – Істина одна.

– Чому немає прогресу в йозі?! Чи варто змінювати йогічні школи (напрямки)?

Я викладу лише власну  точку зору на ці питання, бо для когось прогрес – це складні акробатичні форми тіла, для інших – знання санскриту або ще щось. Для мене прогрес в практиці – це, перш за все, глибоке заспокоєння. Коли ті речі, які колись дратували, більш не чіпляють. Це – свобода. Розширення свідомості, розуміння, що є дещо більше за те, що ти можеш уявити, проконтролювати, побачити… Свобода, яку ти надаєш собі та іншим людям. Визнання всіх своїх внутрішніх частин, потреб, емоцій. Чесність, бо немає потреби брехати ні собі, ні людям. Все таке як є… і це чудово. Радість. Спонтанна радість від життя. Бо ти є. Все є. Усвідомлення цінності свого людського прояву. Любов. До усього. Яка просто лине від серця. Любов без меж. Бо все є любов. Бог є любов. І все єдине… Мудрість, яка проявляється з інтуїції, з підсвідомості, з внутрішньої тиші. Це не інтелектуальне знання. Це сама природа проявляється через тебе. Світло. Чисте внутрішнє світло, яке заповнює твоє тіло, всі твої структури. Безмежне світло і сила Всесвіту в тобі і кожному атомі навколо. Це усвідомлення – моє уявлення прогресу. Воно реальне і пережите. Можливо, на кожному етапі життя воно буде змінюватися. Бо світ мінливий. Тоді я напишу іншу історію, а поки мене влаштовує моя. Тому школу або напрямок змінювати має сенс тоді, коли ваше уявлення прогресу не співпадає з тим, що відбувається з вами.

– Ви навчаєте людей імбілдингу (укріплення інтимних м’язів). Розкажіть про це детальніше. Чи допомагає йога жінці легше народжувати дітей?

Я навчаю жінок комплексній програмі оздоровлення свого тіла, яка включає в себе:  тренування тазового дна; роботу з тілом в асанах йоги безпечним та коректним методом з урахуванням біомеханіки та анатомії тіла; практику самомасажу живота для усунення застійних явищ, що призводять до хвороб;  практику глибокого розслаблення, яка сприяє нормалізації гормонального стану та відновленню всіх структур тіла та психіки; медитацію. Практика медитації – унікальна безаналогова вправа, яка призводить до духовної еволюції людини та усуває затьмарення розуму. Таким чином, практикуюча йогу жінка проходить всі етапи вагітності, пологів та подальшого відновлення тіла набагато легше й гармонійніше. Її тіло готове до навантажень, тазове дно натреноване. Це допоможе уникнути опущення органів та стінок піхви, з яким дуже часто стикаються жінки. Болі в спині, в попереку, в результаті зростаючого навантаження під час вагітності також можна змінімізувати, якщо використовувати вправи на витягнення та зміцнення хребта в коректній йозі.

– Крім йоги, які б рекомендації ви б дали закарпатцям, котрі прагнуть оздоровлення? 

Здоров’я людини залежить від стану нервової системи. Мозок – головний біологічний центр, який управляє тілом. Центральна нервова система – його продовження. Поки існує нормальний зв’язок між мозком, органами та системами – людина здорова. Відомо, що центральна нервова система знаходиться в середині хребта, ніби в захисному футлярі, а через спеціальні отвори у хребцях, нервові гілки сполучає мозок з усім, що є в тілі. Це подібно до електричних проводів або Інтернету. Мозок дістає сигнали про роботу тіла, при потребі, реагує на будь-яку небезпеку. Тіло спроектовано ідеально. Пошкоджується цей зв’язок, якщо затискається нервовий корінець, зміщенням хребця, внаслідок травми, або нефізіологічного некоректного положення тіла. До них відносяться всі скрутки, інерційні повороти, глибокі прогини назад, нахили вбік, стійки на голові, плечах, компресія ( біг, робота з вагою тощо). Тому найбільше, що ви можете зробити для свого здоров’я – це вивчити, як працює людське тіло, яка біомеханіка хребта. І, за потреби, звернутися до остеопата, костоправа, який працює лінійним методом, без скруток та заламування тіла. Йога для тіла може покращити ваш стан, усунути застійні явища, але причину хвороби – порушення іннарвації – не усуне. Коли в автомобілі замикає проводка, зрозуміло, що саме треба налагодити. Чомусь коли те саме стається в тілі, ми п’ємо таблетки від болю та колемо обезболюючі уколи, сподіваючись на диво. Між тим, усе просто. Рівний хребет – основа здоров’я. Важливий спосіб життя, харчування, мислення, але це не буде визначальним.

– В Індії існує традиція: перш ніж знайти свого гуру, потрібно багато від чого відмовитися. Від чого відмовились ви, або від чого готові відмовитись?

Я народилася в Україні, в нас свої традиції, свої видатні вчителі. Я вважаю, щоб когось вважати своїм гуру, потрібно знати людину особисто і бачити плоди її вчення. Багато ілюзій і вигадок в цій темі, зрештою, ні для кого не секрет, що різноманітні релігії – це часто спосіб наживи та збагачення на довірі людей. Кожного дня вчуся в дочки радості, легкості буття… вона живе в довірі до Всесвіту і у всьому знаходить прекрасне! Мій син – неймовірно мудрий хлопчина, який вражає мене від самого дитинства глибоким філософським ставленням до життя, добротою та щирістю. Мій чоловік – не займається духовними практиками, але це не заважає йому бути для мене взірцем здорового ясного розуму і величних людських якостей. Він показав мені приклад безумовної любові, тому я не з книжок знаю, що вона є. Ми звикли знецінювати пророків у своєму краї, шукати їх на чужині, думаючи, що добре там, де нас нема… Насправді лише щоденна робота над собою, може призвести до духовної еволюції і прогресу. Це означає бути чесним з собою не ховатися під маскою релігійності та набожності, а визнати, що все є в нас самих. Все те, що так вас дратує у інших людях, все те, що ви засуджуєте, все, що критикуєте…абсолютно все. І в той момент, коли ви залишите інших в спокої і направите свою увагу на себе – ви станете самому собі і Учнем, і Вчителем. І не буде за ким сховатись і не буде куди втекти… так починається шлях пізнання. Це не для зніжених сердець, тому практика йоги підходить не всім. На все свій час. І хай не тішиться той, хто практикує молитву, що він кращий за тих, кому це не цікаво…в той самий момент, коли ви засуджуєте п’яницю або крадія – ви нічим не кращі, нічим тішитися… Людина, яка живе у «темряві» невігластва, має викликати співчуття, а не осуд. А той, що молиться, най молиться і за них. Тоді може й зміниться наше спільне буття, коли кожний буде зацікавлений в процвітанні іншого. Цьому вчив Ісус, Будда та інші видатні Вчителі. Думаю, нічого не змінилося. Благословенна будь, наша плането і всі живі істоти, що на ній!

– Спасибі за розмову! Успіхів вам у всіх починаннях!

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини» ексклюзивно для zakarpatpost.net