На Закарпатті продають улюблену їжу грецького міфічного Пегаса

На Закарпатті дозріває обліпиха. Зараз ягоди сонця, як називали плоди давні греки, можна купити на ринках Ужгорода.

Ще греки величали обліпиху назвою «кінський блиск». Згідно з грецькою міфологією, обліпиха була улюбленою їжею Пегаса – крилатого коня.

Походження ж самої назви пов’язують із цікавою легендою. Згідно з нею, війська Олександра Македонського у своїх безкінечних походах дуже цінували коней, але вони часто хворіли, втрачаючи силу. Одного разу Олександр помітив: якщо напоїти тварин відваром з гілок, листя та плодів обліпихи, вони одразу відновлюють сили, їхні рани швидко загоюються, а шерсть знову блищить. Тому саме латинська назва обліпихи походить від двох слів: кінь та блиск.

Ще її називають північним ананасом через те, що плоди, на смак дійсно нагадують плоди цього фрукта, хоч спочатку і гіркуваті, але після перших приморозків втрачають гіркоту і набувають приємного кислуватого смаку.

Обліпиха справді унікальний для здоров’я продукт, містить понад 190 поживних речовин, тому плоди обліпихи величають «святими плодами». Лише вітаміну С у ній в десять разів більше ніж у лимоні, а корі обліпихи є дуже багато серотоніну (гормону щастя) – в тисячу разів більше, ніж в бананах і в шоколаді.

Крім того, вона вбиває в організмі радіацію, відновлює шкіру, повертає їй молодість та пружність.

Загалом вперше про обліпиху згадують в тибетських медичних текстах у восьмому столітті, її використовували як ліки також у Давньому Китаї, хоча їх батьківщиною вважається Північна Америка.

Тож зараз закарпатці мають унікальну можливість запастися просто безцінним продуктом, який добре прижився на нашій землі.

zakarpatpost.net