Які з ужгородських шкіл найкращі. Аналіз навчальних закладів

Нещодавно опубліковано рейтинги усіх шкіл України, чиї випускники цього року брали участь у зовнішньому незалежному оцінюванні. Ужгород на загальному фоні виглядає більш-менш пристойно. Серед усіх обласних центрів ми посідаємо 15-те місце за відсотком учнів, які виконали тести і отримали позитивну оцінку. Минулого року було 16-те місце. Тобто певний, бодай формальний прогрес є. На першому місці Львів, на останніх, зрозуміло, воюючий Схід. Ми – у золотій серединці. Тобто перспектива для подальшого розвитку є, і це найголовніше, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Відомий рейтинг і кожного з трьох десятків навчальних закладів Ужгорода, чиї випускники здавали ЗНО. Це не тільки загальноосвітні середні школи, гімназії і коледжі, а й ПТУ, де цього року тести здавали уперше. На першому місці, цілком прогнозовано, Лінгвістична гімназія ім. Т. Г. Шевченка (школа №1), найстаріший заклад міста з найміцнішими традиціями, який напрацьовував свою репутацію упродовж десятиліть, завжди вважався елітним і тепер підтвердив цей статус. На другому місці – класична гімназія, яка набагато молодша, але веде свій пунктирний родовід від гімназії Другетів, заснованої понад чотириста років тому, яку свого часу закінчили тисячі видатних ужгородців. Тому для цього закладу теж важливо було довести, що вона близька до тієї історичної гімназії не тільки назвою, а й рівнем знань своїх випускників. На третьому місці – школа №5, відома своєю високою внутрішньою дисципліною і чітко організованим навчальним процесом. Вона ж спеціалізується на вивченні іноземних мов, які традиційно поки найскладніші для випускників. На четвертому місці – школа-інтернат, що теж упродовж десятиліть завжди мала призерів на шкільних олімпіадах. Там поглиблено вивчається цілий ряд точних і гуманітарних дисциплін, що й забезпечило високе місце.

П’яте місце отримала школа №3, яка була елітною ще з чехословацьких часів. Це була сота шкільна будова, споруджена у Чехословаччині за Першої республіки (тоді функціонувала як чеська гімназія). Зараз школа спеціалізується на поглибленому вивченні англійської, тому її показники закономірні. Авторові приємно, що досить високе шосте місце посіла його рідна школа №15 – хай педагогічний колектив там практично повністю оновився порівняно з роками мого навчання, але видно, що традиція зберігається. Приємно здивувала школа №7 – хоч вона ніби і не вважалася раніше надто сильною, тепер посіла сьоме місце, так тримати. На восьмому – ліцей “Лідер” (школа №20), де колись доводилося викладати. Школа задумувалася як елітна і такою вона поступово стає, хоча поки є однією з наймолодших в місті (щось із чверть віку). На дев’ятому місці – ліцей “Інтелект” (школа №11), що підтверджує її усталено добру репутацію. Ряд традиційних шкіл перериває з десятим місцем медичний ліцей “Монада”, де паралельно з середньою освітою отримують і професійні навички. Далі слідує “співоча” школа №2, доводячи, що не співом єдиним – 93% її випускників, що складали тести, склали їх позитивно. Цілком логічно, що поруч – на 12-ій позиції – музичний коледж ім. Д. Задора.

Тринадцяте місце – у школи №9, славної своїм нещодавно відремонтованим приміщенням, що так контрастує з навколишньою площею Петефі. Далі серед “хорошистів” – школа №6. Логічно поруч стоїть угорськомовна школа №10 і угорськомовна гімназія. Зрозуміло, що нашим угорськомовним співвітчизникам дещо тяжче складати ЗНО з державної мови, ніж українцям, тож слід привітати їх з цілком пристойними результатами (по 88% успішності у кожного закладу з усіх предметів у середньому), але у перспективі можна ще краще. На сімнадцятому місці – комплекс “Гармонія”, далі – природничо-гуманітарний коледж УжНУ, від яких чекалося би значно більшого. Дев’ятнадцяте і наступні місця посіли школи №12, 8, 19. Поки тільки «стає на крило» школа №4 з поглибленим вивченням словацької мови, але її потенціал дозволяє вийти на значно кращий результат, ніж нинішні 78%.

Далі слідують коледж “Медик”, торговельно-економічний коледж, вище комерційне училище, коледж культури і мистецтв, Ужгородський центр професійно-технічної освіти. Ясно, що їхні учні орієнтовані на предмети спеціалізації, але і про загальноосвітні предмети слід було би подбати краще. На останньому місці – школа №16. Ще з кількох шкіл Ужгорода жоден учень взагалі не ходив складати тести, не плануючи продовжувати освіту.

Отже, рейтинг, в основному, підтвердив ту репутацію, яку традиційно має у місті та чи інша школа. Сподіваємося, що наступного року показники будуть значно вищими.

Сергій ФЕДАКА, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net