Як закарпатці лікуються плодами дарів природи

Аронія нормалізує тиск і допоможе щитовидній залозі

У кінці літа – на початку осені достигають зібрані в грона соковиті плоди чорноплідної горобини, яку ще називають аронією. Якщо ви будете вживати її в їжу або пити відвар з цих ягід, то зможете не тільки зміцнити свій організм, але і подолати наслідки багатьох захворювань, пише популярна на Закарпатиті газета «ПОРАДИ».

Особливо корисна чорноплідна горобина тим, що до її складу входять такі речовини, як йод. Власне кажучи, йоду в її плодах у чотири рази більше, ніж у полуниці та малині. Тому вона допомагає в лікуванні щитовидної залози, адже, як відомо, захворювання цього органу пов’язані саме з нестачею йоду.

Здавна відомі ягоди аронії й тим, що можуть нормалізувати тиск. При цьому вони ефективні як при гіпертонії, так і при гіпотонії. Виходить, що цей універсальний засіб допомагає нормалізувати тиск у будь-якому випадку.

Цілющі властивості чорноплідної горобини не втрачаються, якщо її ягоди зберігаються в морозилці. Крім того, для приготування відварів можна використовувати плоди сушеної горобини. Для того щоб з розумом використовувати цілющі властивості ягід, слід скористатися рекомендаціями, які газеті «ПОРАДИ» надіслав Михайло Хащівський із села Городище Самбірського району, що на Львівщині.

«Сушать плоди аронії при температурі не вище +600С в духовці або печі. Плоди розсипають тонким шаром на підносах, решітках або дерев’яних лотках. Під час сушіння має надходити свіже повітря.

Аронію заготовляють на зиму ще й так: кілограм підсушених ягід треба розтерти з 700 г цукру. Вживати по 70-100 г двічі на день у поєднанні із аскорбіновою кислотою (в аронії її незначний вміст). Тому для лікування гіпертонії та атеросклерозу рекомендують вживати плоди аронії в суміші з плодами шипшини або чорної смородини, багатими на вітамін С, або ж синтетичною аскорбінкою.

При гіпертонічній хворобі вичавлений сік із ягід аронії вживати по 50-100 г тричі на день після їди. Курс лікування триває шість тижнів, поводити його треба двічі на рік (весною і осінню).

Варення з аронії. Ягоди бланшують 5 хв, заливають киплячим сиропом (1,5 кг цукру і склянка води на 1 кг ягід), кип’ятять 5 хв, залишають на добу. Потім доварюють 10-15 хв до готовності.

Чай з плодів горобини. 1 ст. ложку ягід залийте 200-250 мл мл окропу та витримайте 10-15 хв у щільно закритому посуді. Отриману порцію випивають протягом доби малими ковтками (до і після їди). Після місячного вживання чаю рекомендується зробити десятиденну перерву. Напій лікує печінку, знижує вміст холестерину в крові», – пише в листі до редакції пан Михайло.

Чорноплідна горобина дозволена навіть діабетикам, а також пацієнтам похилого віку. Але у цієї рослини є і протипоказання. Її не варто приймати в разі підвищеного згортання крові, схильності до тромбозів, запорів. При виразкових захворюваннях шлунка і дванадцятипалої кишки застосування можливе лише під наглядом лікаря; в період загострень лікування не проводять.

zakarpatpost.net