Корупція та по-дитячому щирі люди – українець розповів, як живе у Камбоджі

Жителі Камбоджі чимось схожі на дітей. Такі ж відкриті і прості. Якщо щось не зрозуміють, ніколи про це не скажуть. Просто кивнуть головою в знак згоди.

Про це Gazeta.ua розповідає Андрій Ягодзинський з Києва. Чотири роки живе у місті Сієм Ріп.

“В Україні мав бізнес із реклами і виробництва відео, велику квартиру, спортивний автомобіль. Вирішив усе залишити і здійснити давню мрію – переїхати жити у теплі краї, -розповідає Андрій Ягодзинський. – Обрав Камбожу, бо туди найпростіше потрапити. Після прильоту ставлять штамп, який дозволяє жити в крані місяць. Це коштувало 35 доларів. Потім візу потрібно продовжити”

Із одягу українець взяв дише шорти та шльопанці. Каже, що країні цілий рік літо, тож з речей більше нічого не потрібно. Розрахував, що на місяць на проживання в країні потрібно мінімум $500.

“Із собою взяв гроші на чотири місяці. Це час який потрібен, щоб ознайомитися з країною та знайти роботу. Із житлом проблем не було — поселився у подруги. В іншому випадку щось орендувати можна знайти за три дні, – каже чоловік. – Заробляти вирішив тим, що вмію. Cпочатку навчав російської мови місцевих гідів. Ця послуга досить популярна, бо за екскурсії російською чи українською плятять більше, ніж за англомовні. Перекладав програму двома мовами та вчив їх правильно вимовляти слова”.

Через рік Андрій Ягодзинський зареєструвався сайтах для гідів та почав вести екскурсії української, російською і англійською мовою.

“Відпрацював три сезони. Паралельно займався дзен психологією, проводив онлайн консультації. Зараз – це моя основна робота”.

За словами українця, в Камбоджі усі питання вирішують з допомогою хабарів — тюрми, наркотики, поліція, документи. Варто лише знайти кому потрібно занести гроші.

“Я стикався із корупцією, коли відкривав річну бізнес-візу. Це єдиний варіант легально жити в країні. Довгострокових туристичних віз на рік чи посвідок на проживання немає. Спочатку документ коштував 280 доларів і 20 доларів за послуги, щоб довго не чекати. Зараз для візи ввели обов’язкові документи. Це лист від роботодавця та “ворк перміт” – дозвіл на роботу, куди входить медичний огляд. Якщо робити документи самому, це займе понад місяць. Крім того доведеться влаштовуватися на офіційну роботу. Тому платив 300 доларів за дозвіл і ще 150 доларів за лист від роботодавця”.