Представники Вселенського патріарха їдуть до України створювати автокефалію

Вселенський патріарх Варфоломій направив до України своїх посланців — екзархів. Вони мають допомогти організувати собор, на якому проголосять Українську помісну православну церкву та оберуть її предстоятеля.

Архієпископ 46-річний Даниїл Памфілонський родом з Івано-Франківська. Представляє Українську православну церкву США. Його ровесник єпископ Іларіон Едмонтонський з Української православної церкви Канади — виходець зі Львова, пише gazeta.ua.

— Призначення екзархів у Києві обумовлене підготовкою надання автокефалії православній церкві в Україні. Вони проводитимуть зустрічі й консультації, — пояснює секретар Священного синоду УПЦ Київського патріархату 40-річний Євстратій Зоря.

“Вони уповноважені діяти від імені Константинополя і підзвітні лише йому. Це — інструмент прямого керування, — пише у “Фейсбуку” архімандрит та релігієзнавець Кирило Говорун, 44 роки. — Ідеться про запровадження прямого патріаршого адміністрування. А потім виникнуть структури Української помісної церкви”.

Російська православна церква пригрозила розірвати стосунки з Константинополем, якщо той надасть Україні автокефалію. Призначення екзархів назвала “вторгненням на канонічну територію Московського патріархату” й звинуватила Константинополь у фальшивому тлумаченні історичних фактів.

— Засоби церковної дипломатії вичерпані. Зовні була цивілізована, ввічлива і навіть братська бесіда (ідеться про зустріч предстоятеля РПЦ Кирила зі Вселенським патріархом Варфоломієм 31 серпня в Стамбулі. — ГПУ). Однак інша сторона не тільки не почула наші аргументи, але й вчинила підло та підступно, — заявив представник відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон, 52 роки. — Якщо Константинополь доведе свій хитрий план — автокефалію отримає група розкольників. Ми в Російській церкві цю автокефалію не визнаємо. У нас не буде іншого виходу, крім як розірвати відносини з Константинополем.

— Росіяни шантажують Константинополь, — говорить релігієзнавець 49-річний Андрій Юраш. — РПЦ уже потягом кількох місяців лякає Варфоломія перериванням канонічного зв’язку.

1996-го Москва пішла на цей крок. Однак тільки на кілька місяців. Це було через надання автокефалії Естонській православній церкві. Тепер можуть повторити. Та це не матиме жодного ефекту. На офіційному сайті Константинопольського патріархату є цитата Варфоломія: “Ми не боїмося погроз, ми боїмося тільки Бога”. Її опублікували після його зустрічі з Кирилом.

Україні не варто переживати. Варфоломій чудово усвідомлює, що Москва своїм шантажем щодо розірвання відносин із Вселенським патріархатом плюнула в очі Константинополю. Він у свою чергу продемонструє повагу до себе та православних традицій. Погрозами Росія сама створила умови, коли автокефалія Української помісної церкви стала невідворотною. Константинополь уже не відступить.