АНОНС. Як закарпатський кущ виділяє за добу 30 кілограмів лікувальних речовин

Ялівець – хвойний кущ, одна з властивостей якого робити повітря набагато чистішим. За добу один гектар ялівцю випаровує майже 30 кг фітонцидів. Цього досить, наголошують науковці, щоб очистити атмосферу великого міста від хвороботворних організмів.

Обкладинка свіжого номера газети «Поради Здоров’я»

Про цілющі властивості ялівцю людство дізналося багато століть тому, пише газета «Поради Здоров’я». Так, індіанці Америки здавна лікували туберкульоз шкіри, кісток і суглобів відваром з ягід цього колючого чагарнику. А знаний цілитель Авіценна рекомендував своїм пацієнтам ялівець як сечогінний засіб. Німецькі лікарі вважали, що ялівцеві ягоди ефективні при хворобах шлунку і печінки, а болгарські лікарі призначали їх при дерматитах і ревматизмі.

Для лікування використовують хвою, кору і шишкоягоди ялівцю. Перше і друге легко дістати в будь-який час року, а плоди збирають восени. У шишкоягодах ялівцю міститься до 40% виноградного цукру, органічні кислоти (яблучна, оцтова, мурашина),  ефірна олія, смоли, а також віск, мікроелементи (марганець, залізо, мідь, алюміній ); в хвої – вітамін С, в корі – дубильні речовини.

Плоди ялівцю мають сечогінну, жовчогінну, жарознижувальну властивості, стимулюють травлення. З хвої ялівцю отримують ефірну олію, яка має дезинфікуючу, протизапальну, знеболюючу та дезодоруючу дію, сприяє регенерації і прискореному загоєнню ран.

Які ж найпопулярніші рецепти з ялівця?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері популярної на Закарпатті газети «Поради Здоров’я».

Купуйте свіжий номер газети «Поради Здоров’я» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 7 вересня.

zakarpatpost.net