Блакитна лагуна Закарпаття – туристичний об’єкт вихідного дня

«Неділя Закарпатські новини» здійснила похід до туроб’єкту, щоб побачити на власні очі закарпатську родзинку

Користувачі Інтернету й соціальних мереж точно знають про існування на Закарпатті цікавого туристичного об’єкту під назвою «Блакитна лагуна». У селі Чорноголова Великоберезнянського району за 7,5 км від основної дороги розташований природний водний об’єкт, який щороку приваблює все більше туристів. А особливо в теплу пору року, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

З Ужгорода до Чорноголової можна дістатися автомобілем, маршруткою, а також велосипедом. На двоколісному можна проїхати й до самої лагуни. Або ж дійти пішки. Від шлагбауму до лагуни – 7,5 км. Щоправда, шлагбаум часто ламають, бо багато хто не хоче долати таку відстань і під’їжджає безпосередньо до містка в лісі, звідки до самої лагуни ще 2,5 км лісової стежки. Пройти цей шлях можна без поспіху за 40 хв. Стежка позначена. На її шляху є відпочинкові зони: бесідки та місця, де можна розкласти намети і відпочити. Стіл та лавиця є й безпосередньо біля лагуни, також там облаштовані місця для розкладання вогню.

Тобто закарпатська лагуна цілком може стати об’єктом вилазки на один день або ж на більше, якщо захочеться розіпнути намет й переночувати на природі.

Саме так зробили Дмитро і Вікторія разом із 3-річною донечкою Марією, приїхавши із Києва. Дмитра Костенка з великим наплічником за спиною зустрічаємо по дорозі до лагуни. Чоловік із сім’єю саме сходив донизу, просимо поділитися враженнями. «Ми любимо походи. У нас маленька дочка, вона трошки підросла – і ми вирушили в такий невеликий походик. Ми з Ужгорода приїхали на маршрутці і тут переночували. Нам знайомі з Ужгорода розповіли про лагуну, порекомендували відвідати. Наша стоянка була за 2,5 км від лагуни, ми ночували в наметах, а до лагуни йшли спеціально, щоб подивитися. Лагуна гарна, дуже глибока, там можна стрибати з каміння, всі купалися, навіть наша 3-річна дочка, – розповів він.

Вікторія Мельниченко також має гарні враження про похід Великоберезнянщиною. Щоправда, жінка додає: «Сміття є, але це залежить від людей. Чомусь у нашій країні люди дозволяють собі кидати сміття скрізь. Це просто в голові, якщо люди будуть за собою прибирати, то все буде добре».

Щотижня після натовпів туристів лісники виносять із території лагуни близько 10 мішків зі сміттям. І поки переконати гостей забирати непотріб із собою не вдалося. Ні облаштовані місця зі смітниками, ні перестороги не діють. Особливо багато туристів у святкові та вихідні дні. Закарпатська лагуна утворилася завдяки силі води. Річка Лютянка, що біжить водоспадом по величезних кам’яних брилах, з часом утворила яму, западину завглибшки 5 метрів. Вода, що збирається тут, утворює плесо, яке відбивається відтінками зеленого, синього, бірюзового, блакитного. Звідси й назва. Коли нема сезону дощів, вода чиста й прозора.

Лагуна невелика за розміром. З усіх сторін оточена буковими та ялицевими лісами. До речі, до 70-х років уздовж річки Лютянка проходила вузькоколійка. Через це берег лагуни з одного боку відокремлений кам’яною стіною. Вузьку колію розібрали, коли прокладали дорогу. І досі на землі видно сліди шпал.

Вода в западині завжди холодна, бо ж гірська, вона майже не прогрівається і влітку. Максимальна температура +15 градусів за Цельсієм. Попри це вистачає відчайдухів, які пірнають на глибину і навіть стрибають зі скелі, що нависає прямісінько над западиною.

Серед тих, хто наважився поплавати, Сашко та Олексій. Після холодної ванни хлопці поділилися враженнями. Сашко: «Вода дуже прохолодна, дуууже, але кришталево чиста. Можу порівняти з водою на Водохреща. Я пірнав в Уж взимку, за відчуттями десь так, як і на зимове свято. Приємно, що на Закарпатті є така місцина». Олексій: «Вода приємна, холодна, але вже зараз на березі приємні відчуття, враження класні».

Місцеві мешканці про лагуну знають давно, утім кажуть, туристи тут з’явилися зовсім нещодавно. Посприяв цьому Інтернет, куди користувачі виклали відео та світлини закарпатської лагуни. Після цього охочих побачити туристичну родзинку більшає. Якщо при згадці про лагуну ми зазвичай уявляємо теплі країни і море, то закарпатська западина особлива, бо вона гірська, а тому й холодна.

Тож якщо ще не знаєте, як провести найближчі вихідні, радимо відвідати Блакитну лагуну на Великоберезнянщині. І одне прохання: забирайте сміття з собою!

Тетяна ЛЕШКО, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net