Демографія. Офіційні цифри: Куди пропадають закарпатські чоловіки

Осіб чоловічої статі набагато менше, ніж жіночої, хоча народжується більше хлопчиків. Найбільш істотна різниця між числом чоловіків і жінок виявилася в Закарпатській області – майже в три рази.

У серпні у нас традиційно спостерігається шлюбний ажіотаж, але цього року він підкріплений ще й «містичними датами» 08.08.2018, 18.08.2018 та 28.08.2018. Містика полягає в тому, що перевернута вісімка схожа на символ нескінченності, й дехто вбачає у цьому майже вічне кохання. Та насправді більш цікавіше, а скільки насправді в Україні потенційних молодят, як жіночої, так і чоловічої статі, пише Погляд.

До того, що жінок у країні більше, ніж чоловіків, ми вже якось звикли. Цифри вражають, але Держстат нарахував в Україні 22,7 млн. жінок і лише 19,6 млн. чоловіків. Так що чоловіків у країні не просто не вистачає – а не вистачає катастрофічно.

Хлопчиків не тільки народжується, а й помирає більше, так що жіноча перевага починається буквально від народження

Можна трохи звузити статистику і досить умовно перерахувати «женихів» і «наречених». Для цього обираємо вікову категорію від 16 до 59 років. А чому б і ні? Якщо на пенсію нам у 60, то до 59 можна цілком почуватися нареченою, а нареченим – і поготів.

У цій віковій категорії ситуація виявилася трохи кращою, але теж далекою від ідеалу: 13100146 жінок проти 12541176 чоловіків.

Куди поділися хлопчики

Цікаво, що за статистикою в усьому світі більша народжуваність хлопчиків, ніж дівчаток. І Україна тут не виняток: на 100 дівчаток у нас народжується 106 хлопчиків. Чому ж з часом відбувається такий перекіс в інший бік?

Якщо уважно проаналізувати цифри Держстату та світової статистики, то можна знайти кілька очевидних причин. По-перше, хлопчиків не тільки народжується, а й помирає більше, так що жіноча перевага, можна сказати, починається буквально з народження.

Кілька років тому американські біологи пояснили, що Х-хромосома має 836 активних генів, що кодують білок, і у жінок в ДНК їх міститься 5%, в той час як у чоловіків тільки 2,5%. Це означає, що вищий відсоток захворюваності та смертності закладено у чоловіків генетично. Але якщо світова статистика свідчить про те, що новонароджені хлопчики в середньому помирають в 1,1-1,2 раза частіше, ніж новонароджені дівчатка, то в Україні ця різниця – в півтора раза. За статистикою у віці до 1 року 2017-го в нашій країні померло 1178 дівчаток і 1608 хлопчиків, 2016-го – 1252 і 1703 відповідно, 2015-го – 1422 і 1896.

По-друге, у підлітковому віці до цього «генетичного коду» додаються ще й інші ризики. Згідно з дослідженням ВООЗ, опублікованого торік, основними причинами смертності серед підлітків 15-19 років є ДТП (22%) і міжособистісне насильство (12,4%), і першою чергою, це стосується саме хлопчиків. Загалом в Україні такої статистики немає, але навряд чи ми сильно відрізняємося в кращу сторону від світових тенденцій, згідно з якими в цій віковій групі хлопчики вмирають в 1,4-1,5 раза частіше, ніж дівчатка.

Нарешті, по-третє, суттєвий внесок у співвідношення «женихів» і «наречених» у нашій країні останніми роками внесла трудова міграція.  Ми неодноразово писали про те, що на пошуки кращого життя, в основному, вирушають чоловіки працездатного віку із прикордонних регіонів. Найбільш істотна різниця між числом чоловіків і жінок виявилася в Закарпатській області – майже в три рази. Ще в шести областях – Чернівецькій, Івано-Франківській, Тернопільській, Рівненській, Вінницькій та Волинській – жінок більше удвічі, ніж чоловіків.

А найбільш сприятлива гендерна ситуація склалася у столиці, де, як відомо, і роботи більше, і зарплати вищі. У Києві припадає 855682 чоловіків на 939081 жінку. Тобто різниця – менше 10 відсотків.

На трьох бабусь припадає один дідок

Про те, що чоловіки живуть менше, ніж жінки, знають усі. Держстат офіційно стверджує, що різниця між середньою очікуваною тривалістю життя українських чоловіків і жінок становить майже 10 років (66,7 року проти 76,5). На практиці це виглядає так, що на трьох бабусь в Україні у середньому припадає один дід. У віковій категорії 65 років і старші Держстат нарахував менше 1,6 млн. чоловіків і понад 4,6 млн. жінок.

Степан КРАЙНЯК

zakarpatpost.net

Демографія. Офіційні цифри: Куди пропадають чоловіки