Закарпатець вирощує рогаті африканські огірки

На невеликій ділянці також плодоносять китайські фініки, тибетська малина та інжир

У справжніх любителів екзотики ківано викликає зацікавленість і захоплення. Це й не дивно, адже плоди у нього дуже кумедні, нагадують перезрілий оранжевий огірок, тільки з  товстими і м’якими шипами. Саме тому ківано ще називають африканським рогатим огірком або рогатою динею. На зовнішній вигляд чудо-овоча спочатку звернув увагу і Анатолій Ядрець із селища Вилок, що на Закарпатті. Зараз тропічна ліана росте на його на ділянці поряд з динями та ківі. Її плодами поласував і журналіст закарпатської газети «Господарські поради».

Ківано у догляді не вибагливий

Чоловік замовив насіння через Інтернет. В упаковці було десять насінин, зійшли усі.

– Вирощувати ківано досить просто. Приблизно на добу насіння слід загорнути у змочену серветку, щоб шкірка злегка розм’якшилася. На наступний день їх висівають в горщики в родючий субстрат, накривають харчовою плівкою. Коли насіння проклюнеться, плівку можна прибрати. Слід регулярно поливати. Розсаду переносять у відкритий ґрунт, коли мине загроза заморозків. Я своє насіння висадив у кінці лютого. Десь через два тижні з’явилися перші сходи. А на ділянку висадив аж після 25 травня, переживав, що виходець із Африки погано перенесе низькі нічні температури. На щастя, холодно не було, та й ділянка у нас захищена від протягів. Ківано протягів не любить, зате грядка має бути сонячна.

Чоловік веде на город і показує рівненький ряд, де на натягнутій сітці в’ються ківано. На вигляд його пагони схожі на батоги звичайного огірка. Анатолій уточняє: тільки листя і квітки у нього більш дрібніші. Зараз ліана в довжині десь 2-2,5 метри, а може досягати і 5-6 метрів, тому для неї потрібна опора.

  • Ківано – це, можна сказати, брат звичайного огірка. Відноситься до сімейства гарбузових, так само як і дині. Це світлолюбна і теплолюбна рослина. На відміну від інших гарбузових, має стійкість до багатьох хвороб і майже не пошкоджується шкідниками. Догляд за нею нескладний: потрібно поливати (але не перезволожувати), – ділиться секретами догляду городник. – Чесно сказати, я навіть не підживлював. Хоча знаю, що рослина любить підгодівлю коров’яком або курячим послідом, настоєм трав.

Перші плоди з’явилися приблизно через 4 місяці після посадки. Поки зеленці недозріли, колючки у них ще досить ніжні, м’які. У дорослого ківано вони стають жорсткими і колючими.

  • Фахівці кажуть, що з одного куща при правильному догляді можна зняти до 150 плодів. Для цього потрібно постійно обривати дорослі плоди, інакше нові перестануть зав’язуватися. Спробую в наступному році досягти більшого врожаю! – ділиться планами з закарпатською газетою «Господарські поради» чоловік.

Який екзот на смак

Щодо смаку овоча, то це залежить від того, в якій стадії стиглості його їсти. Чоловік зриває один зелений плід, розрізає навпіл. Всередині – зелено-жовтувата м’якоть з великою кількістю насіння. Дістаю м’якоть ложечкою. На смак вона нагадує огірки, але має приємну кислинку.

  • Повністю достиглі ківано стають яскраво жовтими, а їх м’якоть набуває желейної структури (тому одна з назв – желейна диня), – уточнює Анатолій. – Смак жовтих плодів солодко-кислий, він поєднує в собі смаки ківі, банана і лимона з ароматом дині.

Ківано солять і маринують, як звичайні огірки. Правда, для цього використовують зовсім молоденькі овочі, шкірка яких ще не встигла стати жорсткою. Їсти плоди можна і сирими – у вигляді салатів і десертів. Для цього ківано необхідно розрізати на половинки і ложкою витягти м’якоть. А шкірку можна засушити і використовувати як піали для десерту. Дієтологи рекомендують готувати на основі цього плода коктейлі з кисломолочними продуктами, передусім йогуртом. Багаті на вітаміни і мікроелементи (особливо калій) плоди містять мало калорій, тому їх використовують у дієтичному харчуванні. А ще вони – чудова декоративна деталь інтер’єру та прикраса садового ландшафту, розповідає городник.

– Рогатий огірок можна заморозити, висушити, але у холодильнику його ставити не варто. Добре зберігається – може півроку простояти при кімнатній температурі. Тому його часто використовують як незвичайну прикрасу для столу, бо завжди притягує до себе увагу гостей, – уточнює він. – За зовнішнім виглядом рослина схожа на ліану, тому може підійти в якості прикраси на ділянці.

Екзотичні сусіди

Чудернацькі овочі Анатолій Ядрець роздає друзям та знайомим, яких постійно дивує своїми садово-городніми експериментами. Зараз на його невеликій ділянці можна побачити екзотичні для  Виноградівщини китайські фініки, або ж зизифус звичайний. Кущ покритий зелено-жовтуватими квітами і першими плодами. Неподалік плодоносить мяо-мяо – тибетська малина та інжир. А на підвіконнику достигають лимони та їстівний аспарагус (спаржа).

Людмила СУБОТІНА, газета «Господарські поради», ексклюзивно для zakarpatpost.net