Закарпатським господарям: саджаємо полуницю

Вересень є найкращим періодом для садіння полуниці. І чим раніше ви її посадите, тим швидше вона вкоріниться і краще перезимує, а навесні активно ростиме, і вже наступного року можна буде отримати врожай, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Розділіть кожний вус на окремі саджанці. Найціннішим саджанцем вважається та розетка, яка знаходиться ближче до материнської рослини. Вона має кращі корені, потужніше листя і тому краще приживається на новому місці. А сортові достоїнства абсолютно однакові як у першої, так і у п’ятої розетки. Тому дрібні не викидайте, а саджайте густіше на окремій грядці, до весни розсада зміцніє, розростеться і її можна буде пересадити на постійне місце.

Заготовлюйте розсаду (вуса) тільки від найбільш урожайних, здорових кущів. Висаджуйте у похмурий, не спекотний день або ввечері. Перед садінням продезінфікуйте розсаду в розчині марганцівки (10 г на 10 л води), а потім змийте чистою водою. І висаджуйте у невеликі лунки в два ряди з відстанню між рядами 60 см, а між кущиками 20-30 см. Після садіння полийте рослини під корінь теплою водою і присипте грунт тонким шаром торфу або перегною, приблизно 2-3 см.

Зараз вирощують багато сортів полуниці, але привернула мою увагу полуниця з дуже соковитими смачними ягодами своєрідної форми з ароматом суниці. Та ще тим, що вона не мнеться й не «тече», як звичайна. То що ж це за ягода і звідки вона? Це – Мармелада – великоплідний сорт італійської селекції, отриманий у 1989 році методом схрещування.

І якщо вам потрібна королева грядки, то це і є полуниця Мармелада. Можна назвати її практично ідеальним сортом. Для фермерів – великоплідний, перспективний для комерційного вирощування сорт. Для садівників – радість на грядці у вигляді розкішних соковитих ягід солодкої суниці. Має яскравий десертний смак і витонченість форми. Сорт полуниці Мармелада не ремонтантний, але зрідка дає другу хвилю плодоносіння. Врожайність висока – від 700 г до 1,5 кг з куща залежно від агротехнічних прийомів. Ягода велика, в середньому вага 20-25 г, а деякі плоди досягають 30-40 г. Колір яскраво-червоний з вираженим блиском, сім’янка жовта, втоплена не глибоко. При дозріванні забарвлюється від черешка, має білястий кінчик, який часто не червоніє навіть при повному визріванні. Форма округло-конічна, рідше у великих екземплярів округло-гребінчаста, біля кінчика складчаста. Кущ потужний, розлогий з великою кількістю квітконосів. Хоча цей сорт не є твердоплодним, він чудово транспортується, не мнеться, товарний вигляд не втрачає, вважається одним їх найкращих товарних сортів.

Сорт районований для півночі Італії, але підходить і для континентального клімату, добре приживається в Україні, особливо в південно-східній частині. До низьких температур стійкий, але потребує укриття в малосніжні зими. Не боїться спеки і посухи, але для максимальної віддачі бажане краплинне зрошування, особливо в польових умовах. Ще один плюс: коли грядки з іншими сортами задихаються від спеки, а деякі вже загинули, Мармелада стоїть і зеленіє, на її смакових якостях негода не позначається – плоди стають більш щільними і сухими. Але в холодному кліматі і в сиру, дощову погоду ягода не розкриває повністю свої смакові якості, не добирає цукристості. А також вона слабостійка до бурої і білої плямистості.

Мармелада не дуже вимоглива до умов вирощування, не потребує інтенсивного догляду, але при садінні органіка обов’язкова, а під час зав’язі і дозрівання потрібні традиційні NPK (нітроамофоска), калій і азотно-фосфорна група.

Тетяна КНЯЗКА, газета «ПОРАДИ», ексклюзивно для zakarpatpost.net