Що робиться в Ужгороді для його озеленення? Думка біолога

Останнім часом закарпатці все більш активно обговорюють питання озеленення своїх міст. Особливо багато говориться про зелені насадження в Ужгороді. Справді, у місті є певні проблеми, але чи все настільки погано? – пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» розповіла декан біологічного факультету УжНУ Ярослава ГАСИНЕЦЬ.

Що робиться в Ужгороді для його озеленення?

Звичайно, реалізація всього потребує значного часового виміру, коштів та людських зусиль, однак без цього неможливий подальший цивілізований розвиток сучасного європейського міста. Для заощадження часу важливим є «ремонтування» хоча б окремих зелених частин міста за планами, розробленими ще в попередні часи.

Зокрема, саме таким чином проводилося впорядкування зелених насаджень історичного району Галагов, спроектованого та побудованого в чехословацький період, де в озелененні вперше були використані нині відомі на всю Україну лінійні посадки дерев сакури. Частина цих дерев була сухостійною, пошкодженою, хворою, а на деяких вулицях та окремих відрізках вулиць ці дерева повністю випали раніше і були підмінені самосівом низькоцінних порід (айлант, алича, клен ясенолистий, черешня дика та ін.). Подібні роботи поточного ремонту зелених насаджень планово проводяться в містах Європи, в чому може переконатись будь-який мешканець, більш детально звернувши увагу на цей момент при відвідуванні навіть сусідніх, не далеких від Ужгорода міст і містечок Словаччини. Частина робіт із планованої реконструкції району Галагов вже відбулась, зокрема висаджено біля двох сотень молодих дерев сакури, а також високодекоративних яблунь Недзвецького та слив Піссарда, що теж вирізняються пишним, атрактивним та тривалим весняним цвітом.

Крім того, впродовж минулого року висаджено дерева одного віку та однієї породи на вулицях Перемоги (липу та клен гостролистий кулястої форми (останній не потребує регулярної формувальної обрізки, що важливо, коли дерева висаджуються під лініями електромереж), Собранецькій (клен гостролистий та ясен білоквітковий кулястої форми), Берчені (ясен білоквітковий кулястої форми), пр. Свободи (сакури, яблуні Недзведського, сливи Піссарда), вул. Електрозаводській (гінкго дволопатеве, катальпа бігноєвидна), Сечені, Одеській, Лесі Українки (клен гостролистий, липа серцелиста).

zakarpatpost.net