АНОНС. Закарпатець у 90 років виглядав на 25

Пам’ятаю Янка ще з дитинства. Казали, що його мама померла ще під час пологів, він її навіть не побачив, а батько не хотів його визнавати. Янко був німий. І, як зазвичай буває в таких випадках, продавав він усякі іконки та календарі у людних місцях та в електричках. Років йому було десь трохи більше 20, тоді я ще не ходив у школу. Янко казав, що йому 25, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Він час від часу з’являвся у нашому місті. А іноді його можна було зустріти і десь в інших містах. Одного разу я надибав на нього навіть у столиці. Він поводився там так, ніби вже жив у цьому місті сто років і все йому там було знайоме. Не знаю, чи то він так любив мандрувати, чи просто не мав, де переночувати, де жити, от і мусів мотатися. Чи просто до людей горнувся, бо ж своєї родини не мав. Ніхто про нього нічого не знав, адже він був німим, то й не мусив нікому розказувати про своє життя.

Кілька разів, пригадую, його просили написати на папірці, скільки має років. Пригадую також, що тоді, коли я був 6-річним, він написав моєму дідові на листочку, що має 25 років.

Коли зустрів його через 10 років, він нітрошки не змінився. Але в такому віці люди й не дуже міняються, то тут нічого дивного і нема. А одного разу його запросили переночувати мої знайомі. Теж попросили написати – як його звати та скільки йому років. І Янко знову написав, що йому 25.

Що ж відбувалося далі? Чи постарів закарпатець?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 20 вересня.

zakarpatpost.net