Нахабні схеми супермаркетів: як розводять закарпатців і коли повернуть гроші

Українцям продають продукти із завищеною вагою, називають неправильні цінники і за вартістю ковбаси “втюхують” пластикову тару. Купитися на подібний обман може будь-який відвідувач супермаркету чи іншого торговельного закладу.

OBOZREVATEL разом із правозахисниками з’ясував, які схеми “розводу” найчастіше використовують у супермаркетах і як захистити себе.

Обважування, всихання і “чарівна” тара

Сюрприз у чеках. Найпоширеніший випадок обману – в торговельному залі вказана одна ціна, а вже на касі виявляється, що товар пробивається за зовсім іншою вартістю. Найчастіше в такому випадку продавці або касири кажуть, що просто забули замінити цінники.

Однак закон, зазначає юрист Олександр Плахотник, на боці покупця. Цінник на вітрині – публічна заявлена вартість товару. Якщо виявиться, що працівники супермаркету переплутали ціни, покупець має право вимагати заплатити стільки, скільки йому пообіцяли на ціннику.

Нахабні схеми супермаркетів: як розводять українців і коли повернуть гроші

Також часто на касах неправильно дають здачу і замість, наприклад, одного кухля пробивають відразу три, розповідають у Союзі споживачів. Причому це може бути як навмисний обман, так і неуважність касира. У такому разі треба викликати адміністратора і вимагати, щоб касу перерахували (якщо в ній є ваші “зайві” гроші, це легко відстежити), а охоронець переглянув запис відеокамери. На ній буде видно, яку купюру ви насправді отримали або скільки кухлів взяли.

“Якщо працівники супермаркету не йдуть на контакт і не погоджуються на ваші вимоги – викликайте поліцію і пишіть заяву”, – радить Плахотник.

Неправильна вага. Під час перевірок супермаркети ловляться на “обважуванні”. Подібні “рейди” проводять як громадські організації, так і журналісти. Киянка Марина Кругляк розповідає: разом із подругою вони два тижні перевіряли вагу всього товару, який купували в магазинах і супермаркетах. Виявилося, що 100-200 грамів товару може не вистачати навіть в упакованих на заводі продуктах.

“У подруги були чіпси, в яких не вистачало 15 грам ваги. Здається, що дрібниця, але якщо перевести у гривні? Це ж чималі гроші! Крупи, пластівці – всюди зустрічалося недоваження. Ми порахували, що на двох за два тижні віддали 62 грн на продукти, які насправді не отримали. тобто платили, наприклад, за 200 грамів, а отримували 180”, – розповідає Кругляк.

Недоважування часто зустрічається в ковбасах, вони мають властивість всихати, зазначає Несмєянов. В одному з супермаркетів Союз споживачів під час перевірки зважив палицю дорогої ковбаси. За зазначену в ціннику вагу була вказана вартість у 500 грн, але якщо перевести фактичну вагу товару, виявиться, що коштувати вона мала майже на 100 грн менше.

“На 100 грн не вистачало ковбаси! Причому це був один з дуже дорогих супермаркетів”, – розповідає Максим Несмєянов. Також уважно варто поставитися до тари. Іноді вага нарізаного продукту рахують разом із тарою. В результаті може виявитися, що ви заплатили за 200 грамів ковбаси, але насправді отримали всього 150 грамів продукту і 50 грамів пластика за ціною ковбаси.

Оманливі терміни придатності. Якщо продукт неправильно зберігався – несправне працював холодильник або ж його тримали на звичайній полиці замість камери, він може зіпсуватися значно раніше за зазначений на етикетці термін. Тоді дізнатися, що продукт зіпсований, можна тільки після його відкриття. Юрист радить: якщо таке сталося – повертайтеся в магазин і вимагайте повернути гроші. Також бувають ситуації, коли продукт на складі зберігають поруч із фарбою чи рибою. Тоді, наприклад, сир може увібрати в себе сторонні запахи, але при цьому залишатися свіжим. Уже цього досить, наголошують у Союзі споживачів, щоб повернути витрачені гроші. “Припустимо, поруч була фарба і цей сир зберігали. Він увібрав цей запах, запропонуйте понюхати касиру цей продукт. Це все повертається за якісними характеристиками”, – радить Несмєянов.

Як поводитися у супермаркеті

Запам’ятовуйте цінники і перевіряйте чек просто на касі. Якщо виявиться, що продавець помилково пробив неправильну кількість товару, повернення грошей треба вимагати відразу ж. В ідеалі – записуйте вартість обраного товару і звіряйте її з цифрами в чеку.

Користуйтеся контрольними вагами. Найкраще перевіряти кожен товар, який продається на вагу. Це може бути як готова їжа з кулінарії, так і розфасована випічка. Якщо виявиться, що з вас взяли гроші за “зайве”, наполягайте на тому, щоб гроші повернули, а товар зважили правильно.

Нахабні схеми супермаркетів: як розводять українців і коли повернуть гроші

Не підвищуйте голос і не сперечайтеся з охоронною. Якщо вас намагаються вигнати з супермаркету – викликайте поліцію. Охоронець не має права застосовувати до вас силу. За фактом це такий самий працівник супермаркету, як касир або прибиральник. Право затримати, вивести або ще якимось чином застосувати силу мають лише правоохоронні органи.

“Єдиний випадок, коли охоронець може затримати, якщо він впевнений, що ви щось украли і намагається вас не випустити до моменту прибуття поліції. Це можна вважати правомірною дією. Але, звичайно, виштовхувати, оглядати речі, нишпорити по кишенях працівник супермаркету не має жодного права”, – пояснює Олександр Плахотник.

Зафіксувати свою скаргу можна у спеціальній книзі, яка має бути в адміністратора. Там також важливо вказати контактний номер телефону. Крім того, у великих мережах супермаркетів працюють “гарячі лінії”. Зареєстровані скарги вони передають до головного офісу, а вже ті з’ясовують все з працівниками супермаркету, що завинили.

zakarpatpost.net