Бідні наші: чому українські депутати заробляють в рази менше зарубіжних колег

Хоча українці вважають, що наші депутати отримують “величезні тисячі”, багато хто з них цілком справедливо скаржаться на низьку оплату праці порівняно із зарубіжними колегами. Оклад українського парламентарія становить 17,6 тис. грн, тобто близько 550 євро. Тоді як найнизькооплачуваніші депутати в ЄС мають майже 2500 євро.

Сегодня” порівняла купівельну спроможність слуг народу в різних країнах, з’ясувавши, чи дійсно наші депутати мало що можуть собі дозволити.

Де більше

Як розповіла “Сегодня” старший економічний аналітик Офісу фінансового і економічного аналізу в Верховній Раді (ОФЕА) Алла Іващенко, в Європі найбільші доходи – у глав конституційних монархій.

“Королева Великобританії Єлизавета II щомісяця отримує 7,262 млн євро. Це в 3455 разів перевищує середню зарплату британців по країні – 2102 євро. Це фантастичні цифри. Для порівняння: члени уряду Британії заробляють 7394 євро на місяць, а прем’єр – 14 352 евро”, – говорить економіст.

Настільки високі доходи Єлизавета II отримує невипадково: 2017-го вона заробила 87 млн євро. Більшу частину цих коштів становить суверенний грант – річний відсоток прибутку від майна, яке перебуває у власності корони. Це незалежна компанія, яка вже більше 200 років керує комерційною нерухомістю, землями вінценосної сім’ї. Зараз королева отримує 25% від гранту щорічно (було 15%) і використовує ці кошти, наприклад, для ремонту Букінгемського палацу. Також Єлизавета має персональні доходи від майна і земель, що знаходяться в прямому володінні. Є й інші джерела доходів, наприклад, прибуток від інвестицій.

У країнах з іншими формами правління зарплати залежать від фактично виконуваних чиновником обов’язків.

“Так, в парламентській Німеччини канцлер заробляє 25 тис. євро на місяць, а президент – лише 17 833 євро на місяць. При цьому в країнах, де затверджена президентська республіка – інша картина. Зокрема, в Португалії глава держави отримує 6523 євро щомісяця, а глава уряду – 4892 євро”, – уточнює Іващенко.

--1_17

Доходи і ціни

Як уточнив голова Секретаріату ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський, на ділі доходи нардепів майже вдвічі більше окладу – за рахунок надбавок та інших доплат на депутатську діяльність, тобто більше 1000 євро. Це менше, ніж за кордоном, але майже в 4,5 раза вище середньої зарплати по Україні (див. інфографіку).

Для порівняння: в Латвії та Словенії депутат має 3,5 середньої зарплати по країні, в Німеччині – 2,8. При цьому на свою зарплату наш депутат може купити, наприклад, 260 кг відбірної свинини, або 10 ящиків марочного українського вина, або за півроку накопичити на авто українського виробництва, а за 3 роки – на однушку площею близько 50 кв. м в столичній новобудові. Депутат Сейму на свій заробіток купить 650 кг свинини, 28 ящиків вина, на нову машину буде збирати також півроку, а аналогічною квартирою в спальному районі Варшави обзаведеться також через 3 роки. Нарешті, депутат Бундестагу за свою зарплату купить 320 кг м’яса, 80 ящиків вина, автомобіль купить лише через 2 місяці, а квартиру в Берліні – за 3 роки.

“У розвинених країнах зарплата парламентарія не може бути вищою за середню по країні більше ніж в 3-4 рази. А у нас навіть офіційні доходи слуг народу (з доплатами) перевищують її в 4,5 раза. І це при тому, що економічне становище України набагато гірше, ніж Німеччині або Польщі. Ось коли економіка зростатиме не на 2% на рік, а на 6-8%, тоді можна піднімати питання про зростання зарплат нардепів”, – резюмував Забловський.

zakarpatpost.net