Українка про медичне страхування у Японії: до лікарні доїхали за 14 хвилин

— У Японії державне медичне страхування поширюється і на іноземців, які мають дозвіл на проживання в країні, — розповідає 35-річна Ольга Даншина з Києва. Дев’ять років живе в Токіо. Із чоловіком виховують сина Данила, 3 роки.

— Щомісячний внесок залежить від рівня доходу. Коли вчилася в японському університеті, платила не більш ніж 100 доларів на рік. Тепер за сім’ю із трьох осіб віддаємо 350. Таку ж суму відраховує й роботодавець чоловіка. Страховка покриває приблизно 70% витрат на лікування. Зазвичай похід до лікаря коштує 15–35 доларів. Вартість пологів у Токіо 6–10 тисяч. Страховий поліс компенсує 4, пише gazeta.ua.

У деяких містах і в районах Токіо відвідування лікаря, ліки за рецептом для дітей безкоштовні. Не потрібно платити за виклик швидкої допомоги. Раз на рік разом зі страховкою надсилають спеціальну таб­личку з телефонами екстреної допомоги. Якось у сина почалася алергія. Опухло обличчя, свербіли очі, заклало ніс. Спочатку подзвонила в дитячу консультацію. Описала симптоми. Повідомили, що ситуація небезпечна. Порадили викликати “швидку”.

Там запитали адресу, ім’я, симптоми й вік дитини. Попросили підготувати страховку й картку з нашої клініки. Доки машина була в дорозі, мені телефонував медичний працівник. Питав про стан сина. За п’ять хвилин машина з включеною сиреною в’їхала в двір нашого будинку. У квартиру увійшли семеро людей в спецодязі, касках. П’ять із них були пожежники. В Японії лікарі ніколи не приїжджають самі. Якщо зателефонувати за номером 119, медики приїдуть із пожежниками. Якщо 110 — із поліцією.

Коли виходили з дому, один із пожежників уточнив, чи не забула я телефон. Сказали вимкнути світло й газ. Також попередили, що швидка допомога їхатиме на червоне світло. Чоловіка ж на нашій машині попросили дотримуватися правил дорожнього руху. До лікарні дісталися за 14 хвилин.

zakarpatpost.net