Закарпатець вбив знайомого металевою трубою, а сказав, що той впав зі сходів

Пішов у гості, щоб зарядити телефон, але напився і побив ґазду до смерті 

Трагедія сталася в селі Підплеша Тячівського району.

Іван (із етичних міркувань імена дійових осіб у матеріалі замінено) пиячив зі своїм односельцем. Під час застілля неодноразово дебати переростали у словесні перепалки. Утім до бійки не доходило. Близько 3 години Микола пішов у туалет, що знаходився на подвір’ї. Та більше до хати не повернувся, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

На суді Іван свою причетність до його вбивства не визнав. Події прокоментував так:

«Після обіду я прийшов додому до Миколи, щоб зарядити телефон. Ми випили по 100 грамів горілки. Потім до нас приєдналося кілька знайомих. Кожен приносив із собою пляшку спиртного. Ми сиділи на кухні та гостилися. Коли Микола вийшов, ми учотирьох залишилися. Його довго не було, і я пішов слідом за ним. Зупинився на бетонній сходовій клітці. Коли повертався в будинок, Микола стояв на сходах непристойно висловлювався на адресу моєї дружини. Я сказав, що про це поговоримо наступного дня, але Микола замахнувся у мій бік рукою. Тоді я вдарив його ліктем в область ребер з правого боку та відштовхнув від себе. Микола зробив два кроки назад, не втримався на сходинці та впав обличчям донизу на бетонну доріжку. Я хотів його віднести до хати, але не зміг підняти. Тоді пішов у середину будинку та покликав його брата, з яким ми віднесли потерпілого до будинку та поклали на ліжко. Микола втратив свідомість, але видавав якісь звуки. Я запропонував його брату викликати «Швидку», але він порадив, нікому про це не казати. Тоді дружина з телефону Миколи зателефонувала до його доньці та розповіла, що сталося».

Мати Миколи була вражена, побачивши, що її син весь синій.

«Мені зателефонувала внучка та сказала, щоб я пішла до Миколи, бо йому погано. Прийшовши до нього додому, я побачила, що він лежить на ліжку. Ми поїхали до лікарні в Тячів. У сина була зламана рука та виднілися травми на голові. Він увесь був синій. У неділю я прийшла до лікарні та дізналася, що Микола помер», – заявила жінка.

Слова бабусі підтвердила і її онучка, донька вбитого.

«У нього було слабке дихання та опухла рука. Я зателефонувала лікарю і купила необхідні ліки.  Коли приїхала «Швидка», медики сказали, що необхідно переодягнути батька. На його тілі всюди були синці», – наголосила вона.

Інша дочка також стверджувала, що вигляд у Миколи був жахливим, а голова розпухла так, що нагадувала диню.

«Мені зателефонувала сестра та сказала, що батькові погано і він лежить у реанімаційному відділенні. Що там відбувалося насправді, не бачила, бо одразу піти до нього не могла. Оскільки в мене маленька дитина. Але раніше він падав також. Одного разу зламав руку, а іншого – ребра. Коли побачила батька, не впізнала. Його голова була розміром з диню, а рука – вся у гіпсі. Лікар сказав: якщо операція пройде успішно, він буде жити. Та наступного дня чоловік повідомив, що батько помер», – запевнила жінка.

Свекор Миколиної дочки, який і привіз її на місце злочину, на суді наголосив, що бачив на подвір’ї металеву трубу і припускає, що він не впав зі сходів, адже й трава була дуже пом’ятою.

«Невістці затефонувала Іванова дружина. Вона сказала, що Микола погано себе почуває. Я відвіз її до нього. На подвірї біля паркану мені одразу кинулося в очі те, що трава сильно пом’ята, на ній лежав відрізок труби довжиною один метр та діаметром два сантиметри, а біля хвіртки – тапочок. Відстань від цього місця до сходів 3-4 метри. Микола у хаті лежав на ліжку без свідомості. У нього був подертий правий бік, на руці і на тілі були синці. Лікар сказала, що він дуже побитий і в нього розбита голова. Потім розповіли, що в хаті родича п’яна компанія цілу ніч розважалася та билася», – заявив він.

Судовий-медичний експерт розповіла, що до приймального відділення Микола поступив з черепно-мозковою травмою, яка й стала причиною смерті. На трупі було виявлено багато величезних гематом. Також, за її словами, у Миколи було поламано кілька ребер. Такі тілесні ушкодження, на думку експерта, могли виникнути від ударів предмета продовгуватої форми, тобто від металевого кола чи палиці, але не від падіння.

Отже, суд свідчення Івана про те, що Микола сам впав зі сходів і травмувався розцінив як надумане. Крім того, сам він стверджував, що після поштовху Микола впав обличчям донизу на бетонну доріжку, а, за висновком експертизи, забої в нього були й на інших частинах тіла, причому з різних боків.

Металеву трубу, якою він лупцював нещасного, також знайшли.

За скоєний злочин Івану доведеться заплатити родині Миколи100 тисяч гривень  і провести за гратами вісім років.

Анна ЗУСКА, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net