Нічого дивного. Закарпатцям угорські паспорти видають уже сім років

Угорські консульства на Закарпатті сім років надають мешканцям області, які є громадянами України, угорське громадянство. Про це у коментарі УНН повідомив прес-секретар Закарпатської облдержадміністрації Ярослав Галас.

“Генеральні консульства Угорщини на Закарпатті у Береговому та Ужгороді уже сім років видають паспорти громадян Угорщини мешканцям Закарпаття, які є громадянами України. Це трохи дивна ситуація, коли зараз такий резонанс викликає відео того факту, який відомий вже 7 років”, – зазначив Галас.

За його словами, Україні потрібно визначитися: чи дозволяти подвійне громадянство, чи заборонити його.

“Тому що досі Україна, як на роздоріжжі. З одного боку у Конституції прописано, що є єдине українське громадянство. А як бути з тим, хто по факту отримує друге, – законодавчо неврегульовано. Якщо забороняє – то це має бути чітко визначено законодавчо. Має бути прописаний механізм, що буде з цими людьми, які отримують інше громадянство”, – пояснив прес-секретар.

Він додав, що це питання мало би бути вирішене, коли у 2010 році був прийнятий закон про спрощене набуття угорського громадянства. За словами Галаса, угорське громадянство отримали вже близько 100 тисяч жителів Закарпаття. Крім того, він зазначив, що немає жодних правових підстав забирати у громадян угорські паспорти.

Щодо перевірки відео, яке напередодні оприлюднили деякі ЗМІ, на якому українцям видавали угорські паспорти, то, за словами Галаса, її має здійснювати Міністерство закордонних справ України.

“У МЗС я думаю вже зробили перевірку. Вони (у Міністерстві, – ред.) мають про це заявити. Це компетенція МЗС України”, – зазначив прес-секретар.

Зазначимо, що напередодні деякі ЗМІ повідомляли про те, що у консульстві Угорщини в Береговому “з келихом шампанського” громадянам України видавали угорські паспорти.

zakarpatpost.net