Що подорожчає на Закарпатті найближчим часом

Національний банк України підтвердив свій липневий прогноз інфляції до кінця року. За даними регулятора, до кінця року інфляція знизиться до 8,9%, а до кінця наступного року становитиме лише 5%.

Основними факторами, які не впливатимуть на інфляцію в IV кварталі нинішнього року, в НБУ називають очікуване підвищення адміністративно регульованих цін, стійкий споживчий попит і високі інфляційні очікування. Основним стримуючим фактором інфляції в НБУ вважають жорстку монетарну політику. Зокрема, з 7 вересня Нацбанк в черговий раз підвищив облікову ставку до 18% річних,  пише Сегодня.

”Шокована цифрами”: мати-домогосподарка підрахувала свою ”зарплату” і здивувала жінок

Урожай нинішнього року, за оцінками аграріїв, не розчарував. Однак осінь готує українцям і низку неприємних сюрпризів у вигляді підвищення цін на продукти харчування.

Отже, що найістотніше подорожчає цієї осені.

Хліб. Зерно піде на експорт

Експерти прогнозують, що ще до кінця нинішнього року хліб подорожчає на 10-25%. До відома: за даними Укрстату, за першу половину року хліб подорожчав приблизно на 8%, а за останній рік – на 18%. Але різні сорти хліба дорожчали по-різному, та й в регіонах ціни змінювалися неоднаково. Наприклад, експерти Асоціації постачальників торговельних мереж підрахували, що за останній рік чорний хліб подорожчав в середньому в Україні на 37%, а в Києві – на 69%. Білий хліб в Україні за рік піднявся в ціні на 28%, а, наприклад, в Запорізькій області – на 42%. Майбутнє подорожчання також може бути не однаковим на різні сорти і в різних регіонах.

Основними причинами майбутнього подорожчання називають низький урожай. Але не у нас, а в інших країнах. В Україні цього року поки зібрано приблизно на 7% менше зернових, ніж в минулому. Але в багатьох країнах негода трохи попсувала врожай набагато більше, ніж у нас, в зв’язку з чим експортери прогнозують підвищений попит на українське зерно і, відповідно, високі закупівельні ціни. Слідом за експортними цінами поповзуть вгору і “внутрішні”.

Експерти називають і масу інших причин для подорожчання хліба. Підвищення цін на бензин і енергоресурси, підвищення зарплат та ін. Якщо прогнози справдяться, це означає, що ті сорти хліба, які сьогодні продаються, скажімо, по 2 грн, коштуватимуть 13-15 грн, ті, які коштують 16 – доведеться купувати за 18-20 грн.

Алкоголь. Горілка вже майже по 90 грн

Уряд знову вирішило підвищити мінімальні роздрібні ціни на алкогольні напої. Відповідну постанову було прийнято на засіданні 5 вересня і набуде чинності вже цього місяця (через 10 днів після опублікування).

Мінімальні ціни на лікеро-горілчані напої збільшаться на 12,4-12,9%, на віскі, ром і джин – на 12%, на коньяк – на 6,6-9,5%, на вина – від 4,5 до 13,5%.

Вартість найдешевшої горілки становитиме 89,4 грн за півлітра (зараз – 79,55 грн, тобто буде на 12,4% дорожче). Пляшку вина ємністю 0,7 л не знайдеш дешевше 42 грн (подорожчання становитиме 13,5%), шампанського – 89 грн. Мінімальні роздрібні ціни на коньяк зростуть з 597,3 до 641,6 грн за 1 літр спирту.

Газ. Зате, може бути, країні дадуть кредит

Чиновники, і експерти вже прямо говорять про те, що ціна на газ для населення зросте найближчим часом. Можливо, вже з 1 жовтня.

Міністр соціальної політики Андрій Рева вже навіть озвучив можливу нову ціну на газ: замість 6,96 грн за куб – близько 11 грн. Тобто подорожчання становитиме майже 60%. Водночас в НБУ прогнозує, що ціна газу підвищиться лише на 25%.

Нагадаємо, приведення тарифів для населення у відповідність з “європейським паритетом” – одне з тих зобов’язань, які брала на себе Україна, підписуючи кредитний договір з Міжнародним валютним фондом. Виконати його належало ще навесні 2017 року, але в уряді досі відмовляються підвищувати ціну на газ. Однак без кредиту МВФ експерти пророкують країні настільки серйозну інфляцію, що це подорожчання газу здасться дрібницею. Тому, схоже, підвищувати ціну на газ доведеться.

З 7 вересня в Україні працює технічна місія МВФ. Вона пробуде тут до 19 вересня. Не виключено, що “газове” рішення уряду з’явиться ще до закінчення роботи місії.

Газ для промислових підприємств уже подорожчав з 1 вересня. Новий диференційований тариф становить 10,2-11,1 грн за кубометр.

Вода та опалення. Гряде новий опалювальний сезон

Напередодні нового опалювального сезону підвищаться також тарифи на інші комунальні послуги, зокрема на тепло і воду. Національна комісія з питань регулювання тарифів на електроенергію і комунальні послуги практично на кожному засіданні дає дозволи регіональним енергокомпаніям і водоканалам на зміну тарифів у бік підвищення.

Тарифи на тепло для населення в кожному регіоні різні, і подорожчання також не однакове. Наприклад, в Запоріжжі тариф для населення на сьогодні становить 1001,79 грн/Гкал, а підвищиться до 1025,95 грн/Гкал, тобто на 2,5%. “Рівнетеплоенерго” поки поставляє тепло населенню по 1040,89 грн/Гкал, але на найближчому засідання НКРЕКП планується затвердити підвищений тариф – 1233,72 грн/Гкал. Таким чином, подорожчання тепла в цьому регіоні може становити вже 18,5%.

Подорожчання води в різних регіонах становитиме в середньому 12-13%.

Молоко і овочі. Подорожчання триватиме

За прогнозами директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, восени“борщовий набір” додасть до ціни 30%.

“Можна сказати, що сьогодні щодо борщового набору ми знаходимося на ціновому дні. Овочі значно зростатимуть в ціні. Якщо ми до кінця року бачитимемо інфляцію на рівні 8%, то подорожчання овочів очікується на 30-40%”, – говорить Олексій Дорошенко.

Також прогнозується підвищення цін на молочну продукцію приблизно на 10%. Причинами називають скорочення поголів’я худоби, подорожчання кормів тощо.

zakarpatpost.net