В Україні кардинально змінять швидку допомогу: до чого готуватися

В Україні обіцяють, завдяки введенню електронної системи “Централь 103” швидка допомога буде швидше приїжджати на виклики. Правда, самі лікарі сумніваються в цьому. Вони впевнені, поки не буде поділу дзвінків на термінові і нетермінові, служба буде перевантажена дзвінками та бригади просто не зможуть швидко дістатися до пацієнтов.

Які плюси і мінуси нової системи відчують українці – розбирався OBOZREVATEL .

У чому суть змін

Головна мета нових правил – об’єднати всі диспетчерські служби швидкої допомоги в єдину мережу. Це дозволить обмінюватися інформацією про виклики. Також в майбутньому систему “Централь 103” приєднають до системи E-Health. Таким чином, сподіваються, що лікар зможе отримати всю інформацію не тільки про історію хвороби пацієнта, але і про його зверненнях до швидкої допомоги.

Система повинна дозволити відправляти на виклик ту бригаду, яка знаходиться найближче до пацієнта. Для цього всі машини обладнають GPS-навігаторами. У МОЗ підрахували, що машина зможе “долетіти” до хворого не за 16-20 хвилин, а за 9-12. А сам виклик буде оброблятися протягом хвилини, а не 3-5 як зараз.

Протягом року в експерименті братимуть участь вісім областей (Вінницька, Донецька, Запорізька, Одеська, Полтавська, Тернопільська, Харківська, Херсонська), включно з Києвом. Потім новинку поширять на всю Україну.

У диспетчерів – хаос

Самі лікарі швидкої допомоги скептично ставляться до таких пропозицій.

“Ніякого ефекту ці зміни не принесуть. І зараз виклики швидко обробляються, їх відразу передають бригаді через засоби зв’язку. Між викликом і інформацією нам, проходить не більше 10 хвилин. У Києві вже давно на машинах встановлені GPS навігатори. Єдиний їхній плюс у тому, що посилився контроль за бригадами.

Вони не можуть тепер виїхати в невідомому напрямку, диспетчер завжди бачить, де вони знаходяться. Але при цьому ми в Києві на Печерську, а нам передають виклик з Оболоні. Туди ми менше ніж за годину в будній день не доберемося. Серед диспетчерів справжній хаос, вони не те що межі області не можуть відрізнити, вони в Києві не орієнтуються “, – говорить лікар київської швидкої Валерій, який просив не вказувати його прізвище.

Сам Валерій скаржиться на те, що у нас до сих пір не можуть ділити виклики на термінові і нетермінові. “Ось за кордоном диспетчерів служби 911 вчать, як розмовляти з тими, хто дзвонить. Щоб співробітник міг зрозуміти – бригаду висилати терміново або людина може впоратися сама, може він до лікаря добереться”, – говорить Валерій.

Лікар вважає, що в Україні давно пора вводити систему парамедиків.

“У нас тільки про це говорять, але нічого не роблять. А це могло б вирішити проблему”, – впевнений Валерій.

Хворим не допоможе

Інший лікар столичної швидкої Володимир (також просить не вказувати прізвище) вважає, що нова система хіба що допоможе посилити контроль.

“Навігатори та інше – це добре для керівництва, щоб вони бачили, хто чим займається. А для пацієнта нічого не зміниться”, – вважає Володимир.

Фельдшер “швидкої” Анна Степанівна додає: “З введенням навігаторів на швидких стали дійсно трохи швидше їздити на виклики. Але найбільше цим незадоволені самі водії, тому що тепер вони не можуть приписати собі зайві кілометри, а зекономлений бензин злити. А про єдину систему толком ми нічого не знаємо. це скоріше стосується диспетчерів і обробки даних. Хворим це ніяк не допоможе”.

“Зараз закривають невідкладну допомогу, в столиці залишиться всього 5-6 пунктів. Тому все будуть дзвонити на 103. А диспетчер не зможе відмовити, якщо у літньої людини напад або температура у дитини, тому що боїться відповідальності. Так що навантаження на” швидку ” збільшиться в дні епідемії відсотків на 80 “, – вважає лікар Володимир.

Але доктор швидкої допомоги Валерій стверджує, що систему невідкладної допомоги потрібно було закрити ще давно.

“Цю лавочку давно потрібно було прикрити. Вони тільки виїжджали і робили знеболювальні наркотичні уколи тяжкохворим. Або оформляли довідки для померлих удома, заодно заробляли на похоронних бюро – відразу давали туди інформацію про” клієнта “. Так що те, що їх закривають, я вважаю правильним “, – говорить він.

zakarpatpost.net