Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 24 вересня

День на Закарпатті був багатим на події.

Сьогодні – третій день Міжнародного театрального фестивалю «Монологи над Ужем».

Він запам’ятався показом на Малій сцені Драмтеатру вистави театру Kontra зі Словаччини «Макбет» Уільяма Шекспіра за участі відомого словацького актора Петера Чижмара та в театрі «Бавка» моновистави Львівського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Юрія Дрогобича (Дрогобич, Україна) «Едіт Піаф», акторка Олена Дудич.

«Едіт Піаф» – вистава про жінку, на долю якої випало багато страждань, починаючи від дитиства. Жила вона малою без матері з батьком, який, як здавалося дівчинці, навіть не любив її, і лише коли дитину захотіла купити подружня пара і він відмовився її продати, маленька Едіт дізналася, що батько її любить. Далі, ще зовсім юною, вона співала на вулиці, жила у злиднях, завагітніла, одна виховувала доньку, але дівчинка захворіла і померла.  Едіт була у відчаї, але не здавалась. Після цього її помітив власник кабаре й запросив співати до себе, але несподівано загинув. Після цього у смерті чоловіка запідозрили співачку. Утім вона й так не здавалась.

Потім була велика сцена, гроші, слава і велике кохання з Марселем. Вона не була його дружиною, але кохала чоловіка понад усе. Більше того – Едіт обожнювала свого боксера. Та так склалося, що коли він летів до неї, літак розбився і Марсель загинув.

Історія Ужгорода дуже цікава і багата на події. Минуле досі приховує багато таємниць, але окремі з них місцеві дослідники поступово розкривають, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Отже,  враховуючи, що місто було рясно посноване рукавами Великого та Малого Ужа, населення  навчилося використовувати природні блага.

Передусім, встановлювало млини. Один із них на Малому Ужі був дуже потужним, тому й опинився під пильним оком істориків. Зокрема, Іван Гранчак переконує, що звели його у 1796 році року багаті купці.

А Йосип Кобаль у книжці «Ужгород відомий і невідомий» пише про нього так: «Сам млин стояв з часів Другетів навпроти Жупанатського пагорба. Спочатку він працював на воді, але з літа 1891 року почав використовувати і парову енергію.  До речі, на ужгородському млині вперше почали виробляти й використовувати електричний струм».

Мукачівською місцевою прокуратурою погоджено підозру 23-річному мешканцю м. Мукачево у публічній нарузі над Державним прапором України (ч. 1 ст. 338 КК України).

Про це повідомила прес-служба прокуратури Закарпатської області.

У ході досудового розслідування встановлено,  що близько 4 години ранку 19 вересня 2018 року, житель м. Мукачево, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, піднявся на фасадну частину будівлі міської ради, де був встановлений Державний прапор України, зірвав його та кинув на землю.

Зірваний державний символ, закарпатець в подальшому забрав з собою.

Досудове розслідування у даному кримінальному провадженні здійснюють  слідчі СВ Мукачівського ВП  ГУНП  в  Закарпатській області під процесуальним керівництвом Мукачівської місцевої прокуратури.

Близько 40 міні-скульптур, які прикрашають Ужгород та інші міста Закарпаття, створені однією людиною – Михайлом Колодком. І кожну з них скульптор пов’язав із рідним краєм.

Нині туристи та самі ужгородці ставлять за ціль знайти усі скульптурки і дізнатися, як Швейк, Джон Лорд чи Гаррі Гудіні пов’язані з краєм, пише ВВС.Україна.

Незвичні бронзові скульптури почали з’являтися в закарпатському Ужгороді у грудні 2010-го.

Сьогодні, 24 вересня, близько 08:45 год. неподалік села Солочин Свалявського району сталася дорожньо- траспортна пригода. Внаслідок аварії загинув водій вантажного автомобіля.

Про це повідомляє поліція Закарпаття.

Як попередньо встановили правоохоронці, водій автомобіля «Renault Magnum», 54-річний мешканець міста Миколаїв, рухаючись в напрямку села Поляна, не впорався з керуванням та з’їхав з моста в річку Пиня.

Від отриманих травм водій помер.

Кожному хочеться бути гарним. Та якщо недоліки тіла можна приховати під одягом, то обличчя навіть замасковане макіяжем може видати вік людини. Причиною невдоволення собою у багатьох є зморшки, які з’являються з віком. Тому й не дивно, що зараз активно пропагуються різні засоби для їхнього розгладжування. Але така терапія коштує, як правило, дорого, пише газета «Неділя Закарпатські новини». Однак є засіб, який допомагає від них позбутись абсолютно доступним кожному шляхом – за допомогою спеціальних вправ.

Більше про це знає тренер з фейсфітнесу, людина, яка на собі перевірила гімнастику для обличчя і тепер навчає її азів інших – Світлана САМСОНОВА.

Тож сьогодні у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» ми говорили про молодість і красу, зарядку для збереження  вроди, лікувальну гімнастику та багато іншого.

На Закарпатті в с. Верхні Ворота розгорівся скандал через потрапляння в ДТП поліцейського авто Mitsubishi. Насправді ж причиною аварії була не помилка водія, а проведення складної операції з затримання злочинців. Про це повідомив Обозреватель.

Про те, як все відбувалося насправді, розповіли на сторінці “Київ Оперативний” у Facebook. За словами очевидців, подія трапилася ще 20 вересня, і відтоді інтернетом “гуляють” недостовірні факти.

“Поки по мережі ще не повністю розійшлася зрада про чергове розбите Mitsubishi, хотілося б повідомити, як все було. 20 вересня було отримано інформацію, що в с. Верхні Ворота авто поліції потрапило у ДТП і відбувається перестрілка. Вирушивши на допомогу правоохоронцям, були виявлені Opel з різними номерними знаками та двоє затриманих”, — переказали очевидці.

Меморіальний будинок-музей народного художника України Федора Манайла – одна з перших локацій, яку має відвідати турист, аби доторкнутися до витоків закарпатської ментальності, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Про історію та сьогодення музею, про збереження культурно-мистецької пам’яті Закарпаття, про важливі віхи у житті та творчості крайового художника Федора Манайла газеті «Неділя Закарпатські новини» розповіла онука Федора Манайла, а за сумісництвом і завідувачка меморіального музею, відома закарпатська художниця Вікторія Манайло-Приходько.

Двері будинку, розташованого по улиці Другетів,74, що в Ужгороді, завжди були відчинені для нових людей та ідей. Тут часто гостював видатний український режисер Сергій Параджанов, коли працював над сюжетом фільму «Тіні забутих предків». Господарем цього дому був один із засновників закарпатської школи живопису, народний художник України Федір Манайло.

Сьогодні до редакції  zakarpatpost.net звернувся ужгородський таксист, який повідомив, що 20 вересня клієнти його  пограбували.

«Мене викрали разом із автомобілем. Погрожуючи зброєю утримували в заручниках і наказували їхати туди, куди їм хочеться. Із Ужгорода до Мукачева ми доїхали нормально, а там чоловік витягнув пістолет і наказав його слухати. Так ми доїхали до Хуста. Там один підсів, потім вийшов і підсів інший. Так ми доїхали до Буштиина, де мене власне і обікрали. Під дулом я проїхав половину області», – повідомив він.

За словами потерпілого, винних знайдено і наразі триває слідство.

За коментарем zakarpatpost.net звернувся до поліції.

«У п’ятницю, 21 вересня, об 11.20 до Ужгородської поліції звернувся громадянин Ужгорода 1981 року народження із заявою про те, що в Буштині  його пограбували, вкравши гроші  та мобільний телефон. Наразі відкрито провадження за статтею про розбій», – повідомила речниця поліції Закарпаття Тетяна Щоголєва.

В Ужгороді цвітуть не лише втретє магнолії, вдруге каштани, але і вкотре яблуні. Незважаючи на те, що на календарі осінь, у столиці Закарпаття на всю красу буяють цвітінням дерева. Така погодна аномалія в місті спостерігається вже не перший рік.

Утім яблуні цікаві тим. що на гілках на фотографіях, які до редакції zakarpatpost.net надіслала постійна читачка Олеся Конар, видно як самі червоні стиглі плоди, так і цвіт, при чому як свіжий, так і такий, з якого вже опали пелюстки і зав’язалися нові маленькі яблучка.

zakarpatpost.net