Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 25 вересня

День на Закарпатті був багатим на події.

Сьогодні в Ужгороді – четвертий день масштабного театрального фестивалю «Монологи над Ужем».

І відкрила театральний вечір вражаюча акторка зі Львівського «Театру у кошику» Лідія Данильчук.

Артистка в Ужгороді не вперше, минулого разу вона показала   моновиставу «Річард після Річарда».

Цього разу пані Лідія презентувала нову захоплюючу роботу «Стара пані висиджує» за мотивами п’єси  Тадеуша Ружевича.

Утім твір, написаний шість десятиліть тому, вона осучаснила та вплела в нього і Ангелу Меркель, і Білла Клінтона, і Моніку Левінські і навіть Андрія Любку.

Хто вона – та стара пані, невідомо, утім ця жінка дуже смілива, епатажна і говорила такі відверті речі, від яких у глядача часом в’янули вуха.

Вона не соромилася інтимних тем і дуже хотіла завагітніти, мати дитину…

Лірична героїня читала газети, розкидувала їх по сцені і між життєвим хаосом шукала раціональне зерно людського існування.

«Тринадцята жінка» – це зворушлива історія епістолярного роману двох знаменитостей – кіноакторки та письменника Ернеста Хемінгуея, який називав свої стосунки з Марлен Дітріх «несинхронізованою пристрастю», бо в нього прокидалися почуття, коли вона була заміжня, і навпаки. Реально вони зустрічалися разів із десять, не більше. А листування з одкровеннями тривало майже тридцять років! У листах було стільки пристрасті, що навряд чи можна назвати ці відносини просто дружбою… Марлен – Наталія Лань у фіналі п’єси дякує Богу за все, що було, а головне – за дар кохання…

Вистава справді зворушлива і романтична, часом глядачеві хотілося сміятися, а часом – плакати, співпереживати, навіть підтримати нещасну закохану жінку, яка просто обожнювала чоловіка своєї мрії, який писав про неї романи, але більшість часу перебував на війні.

Що й казати, літо 2018 року було дуже бурхливим, десь навіть скандальним. Хтось із закарпатських політиків програв, хтось виграв, хоча хто саме – покаже тільки майбутнє. Розмірковуючи над хитросплетіннями нинішньої закарпатської політики, врешті-решт повертаєшся до самих витоків, з чого усе починалося. Бо одне чіпляється за інше, аж поки чарівний клубок не розкрутиться до кінця.

Згідно із сучасними історичними уявленнями українська народність сформувалася на основі двох груп племен – антів і склавинів, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Ще у V ст. вони посунули на Балкани, де брали участь у переділі спадщини Східної Римської імперії. Із зміцненням Візантії багато слов’ян повертаються назад у північніші землі, в тому числі і відкочуються на Закарпаття. Археологічно слов’яни з їхньою типовою керамікою фіксуються тут з початку VI ст. Безперечно, це було далеко не одне якесь конкретне плем’я (традиційно в якості такого називаються білі хорвати), а багатоплемінна ветеранська громада укупі з грецькими, тюркськими та іншими жінками, прихопленими із Балкан.

4 жовтня в Ужгороді у Драмтеатрі дасть унікальний майстер-клас відома київська рестораторка, бізнес-леді Маргарита Січкар.

Маргарита є автором п’яти книг із сімейної психології, навчає людей, як стати щасливими, як змінити себе, а разом із тим – і світ довкола себе.

Вона розповість закартпатцям, як будувати щасливі стосунки і поділиться секретами родинного щастя.

Прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт, стосовно мукачівки, яка хотіла продати сусідку–інваліда з дитиною

Мукачівською місцевою прокуратурою затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт відносно мешканки м.Мукачево, яку затримали у серпні 2018  р. при спробі продати сусідку-інваліда з дитиною. Про це повідомляє прокуратура Закарпатської області.

В ході досудового розслідування встановлено, що 38-річна мешканка м.Мукачево за 2,5 тисячі дол США передала для трудової експлуатації – жебракування – 3-річного хлопчика і його 39-річну матір, інваліда 3-ої групи.

На численні прохання читачів у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» знову побувала ландшафтний дизайнер із Ужгорода Сніжана БОЙКАС.

Зараз багато говориться про штучні водойми і мало хто згадує про кам’яні сади. Але вони теж можуть бути гарними, там більше в наших умовах. Чи таке доводилось робити, як правильно використати камені в дизайні?

Ми встановлюємо їх на клумбах – як гальки, так і великі для декору. Біля озера, водойми можна встановити величезні валуни. Вони можуть слугувати навіть лавочкою. Водоспади також робляться з каменю. Призначень цьому унікальному природному матеріалу, на який багатий наш край, можна знайти чимало. Просто багато хто боїться самого факту водойми на ділянці, бо за нею потрібен догляд.

На Анкудінова – обезголовлена собака, на Джамбула – простромлений металевим кілком кіт, на Тихого – вбитої білочки. Хто губить чотирилапих?

На жаль, питання знущання над тваринами хоч і активно обговорюється в соцмережах, але правоохоронцями сприймається несерйозно. За жорстоке поводження з братами нашими меншими у області фактично нікого не карають, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Згадаймо хоча б випадок із лісником та його сином-депутатом, які вбили під час полювання червонокнижну рись. Чоловіків так і не покарали.

Або нещодавній факт, коли також на Рахівщині екс-депутат і зять сільського голови прив’язав до машини ланцюгами коня односельця і тягнув його до тих пір, поки ланцюг не відірвався. Тварина зазнала сильних травм, а ката до в’язниці не посадили.

Або в Ужгороді, коли маніяк настромлював котів на залізні кілки. Його навіть не знайшли.

Подібних фактів десятки лише за останній рік. А може і сотні.

Нерідко городники, отримавши  добрий урожай тієї чи іншої культури,  намагаються заготовити її насіння  на наступний рік. Та потрібно пам’ятати, що далеко не з усіх овочів його  можна зібрати.  Наприклад, із гібридів (а найчастіше це – огірки й помідори) насіння  не отримати.

Однак  цілком підходять для цього  рослини самозапильної групи, наголошує газета «Домашня кулінарія».  До таких належать помідори, баклажани, перець, квасоля, горох, салат, кріп. Щоб одержати хороше насіння, відбирають типові для сорту і здоровіші рослини.  Їх потрібно намітити ще у період росту.

Збирати насіння краще з уже дозрілих плодів або рослин. Воно має бути правильної форми, яскравого забарвлення. Оскільки насіння більшості овочевих культур добре проростає і дає високі врожаї протягом тільки першого року, заготовляти його у великій кількості (про запас) не варто. При цьому слід дотримуватися  деяких правил.

На Закарпатті – зима. Сніг випав ще вчора, а нині його ще більше. На горі Піп Іван Зараз 5 градусів морозу, сніжить. Про це повідомляє Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост.

“Станом на 7:20. 25.09.2018 на г. Піп Іван Чорногірський хмарно, падає сніг. Вітер Сх. Пн-Сх 5-6 м/с. Температура повітря -5°С”, – йдеться у повідомленні.

А тим часом в Ужгороді продовжуютиь цвісти яблуні. При цьому поруч зі цвітом на гілках можна побачити червоні спілі плоди.

У  РБК міста Іршава відбувся фестиваль духовної пісні «Покрий мене, о Божа Мати». Фестиваль проходив з благословення керуючого Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішого Феодора, митрополита Мукачівського і Ужгородського, повідомляє сайт Мукачівської єпархії УПЦ.

Велика кількість колективів зібрались для того, аби своїми талантами прославити Царицю неба та землі. Участь у фестивалі взяли хори та хорові колективи Іршави, Мукачева, Ужгорода, тощо.

zakarpatpost.net