В Ужгороді розповіли, як народжують столітні баби. ЕКСКЛЮЗИВ

Сьогодні в Ужгороді – четвертий день масштабного театрального фестивалю «Монологи над Ужем».

І відкрила театральний вечір вражаюча акторка зі львівського творчого об’єднання «Театру у кошику», заслужена артистка України Лідія Данильчук.

Пані Лідія в Ужгороді не вперше, минулого року вона представила глядачам в Ужгороді моновиставу «Річард після Річарда».

Цього разу пані Лідія презентувала нову захоплюючу роботу «Стара пані висиджує» за мотивами п’єси  Тадеуша Ружевича.

Утім твір, написаний шість десятиліть тому, вона осучаснила та вплела в нього і Ангелу Меркель, і Білла Клінтона, і Моніку Левінські і навіть Андрія Любку.

Хто вона – та стара пані, невідомо, утім ця жінка дуже смілива, епатажна і говорила такі відверті речі, від яких у глядача часом в’янули вуха.

Вона не соромилася інтимних тем і дуже хотіла завагітніти, мати дитину…

Лірична героїня читала газети, розкидувала їх по сцені і між життєвим хаосом шукала раціональне зерно людського існування.

Своє дитя лірична героїня справді «висиджувала», адже більшість вистави артистка сиділа на стільці, але витворяла там неймовірні речі…  шукала між газетними матеріалами інформації про те, як столітні жінки приводили на світ малюків.

Свій монолог вона виголошувала десь, вірогідно, у привокзальній кав’ярні, здебільшого за столиком, адже періодично просила то цукру, то склянку, то солодощі, а при цьому доносився звук поїздів.

А ще Лідія Данильчук грала на акордеоні і неймовірно танцювала.

Моновистава справді вражала динамікою та артистизмом, адже одна артистка на сцені замінила цілу трупу. Вона була всюди і здавалося, що її багато.

Після закінчення дійства акторку привітали з вдалим виступом організатори, зокрема, від міськради Ольга Василиндра. Вона подякували їй за професійну та цікаву гру, за те, що долучилася до Міжнародного фестивалю «Монологи над Ужем».

Нагадаємо, що організаторами фестивалю є газета «Неділя. Закарпатські новини» та Ужгородська міська рада.

Завтра, в заключний день фестивалю, в Ужгородському замку о 18-й годині Фестиваль завершиться монодрамою «Художник плакатів» театру «Ararat» із румунського міста Бая-Маре. Яскраву та неперевершену гру у цій п’єсі представить актор Клаудіу Пінтікан.

zakarpatpost.net