Чому аспірин для профілактики може бути небезпечним

Вживати по таблетці аспірину на день літнім людям часто рекомендують медики, але нове дослідження показує, що це може завдати шкоди здоров’ю.

Доведено, що людям, які перенесли інфаркт або інсульт, щоденна таблетка аспірину корисна. Медики прописують аспірин після інсультів або інфарктів, бо він розріджує кров і знижує ризик повторення серцевого нападу, пише ВВС. Україна.

Але дослідники встановили, що у здорових людей, яким понад 70 років, аспірин може викликати внутрішні крововиливи, потенційно смертельні.

Результати експерименту експерти називають надзвичайно важливими і попереджають, що аспірин не варто вживати щодня без рекомендації лікаря.

Повністю здорові люди іноді самостійно вживають по одній таблетці на день, щоб знизити ризик серцевих захворювань.

Крім того, існує теорія, що аспірин слід вживати для запобігання раку. З цього питання проводиться кілька досліджень, однак медики поки не зробили жодних висновків.

Досі дослідження корисних властивостей аспірину проводилися в основному на людях середнього віку, і у вчених все більше доказів того, що в міру того як ми старіємо, ризики, пов’язані з вживанням аспірину, зростають.

“Марно”

У дослідженні взяли участь майже 20 тисяч жителів Австралії у віці за 70, які ніколи не мали серцевих захворювань.

Половині піддослідних протягом п’яти років кожен день давали невелику дозу аспірину.

Як випливає з трьох статей про експеримент, опублікованих в “Медичному журналі Нової Англії”, аспірин ніяк не допоміг їм знизити ризик хвороби серця.

В цілому аспірин виявився непотрібним і навіть призвів до збільшення випадків шлункової кровотечі, пишуть вчені.

“Ці знахідки допоможуть багатьом лікарям, які вже давно сумніваються, чи рекомендувати аспірин здоровим пацієнтам”, – каже професор Джон Макніл з австралійського Університету Монаша.

Професор Пітер Ротуелл з Оксфордського університету вважає, що результати дослідження цілком однозначні.

“Вживати аспірин, якщо ви здорові, вам понад 70 років, і ви не мали інфаркту, практично марно, – говорить він. – Тож самостійно вживати аспірин без припису лікаря я не рекомендую”.

Якщо ви вже давно вживаєте аспірин в малих дозах, різко зупинятися теж не можна, додає Ротуелл. Це може призвести до ускладнень, тому краще проконсультуйтеся з лікарем.

zakarpatpost.net