Близький лише за галактичними мірками – експерт про кінець світу

Землю знищить смертоносне космічне тіло. Планета Нібіру зіткнеться з Землею у цьому столітті. Вже зараз, під дією гравітації, вона провокує землетруси, цунамі та інші стихійні лиха.

– Інформацію про апокаліпсис тримають у таємниці. Про наближення планети до Землі в Національному агентстві космічних дослідження знали ще 30 років тому. Зростання рівня моря, зміна температури та танення полярного льоду – це вплив Нібіру, – каже колишній співробітник Геологічної служби Сполучених Штатів Америки Ітан Троубрідж, пише Gazeta.ua.

Також Землю може знищити Сонце. Воно живе з того, що спалює в собі величезну кількість водню. Це близько 600 млн т кожної секунди, він закінчиться. Сонце почне спалювати гелій.

– Щойно водень припинить своє горіння в ядрі Сонця, воно стане червоним гігантом. Потім спалюватиме гелій. У процесі розширятиметься і втрачатиме зовнішні шари. Це приведе до ослаблення сили тяжіння Сонця. Як результат, всі планети Сонячної системи зійдуть з власних орбіт – каже британський астрофізик Джилліан Скуддер з Сассекського університету. Він розташований в селі Фалмер в Західний Сассексі, Велика Британія.

Якщо Сонце стане “дорослим” червоним гігантом, то ядро стане гарячим та щільним. Це спричинить значне “розтягнення” Сонячних зовнішніх шарів. Його атмосфера розшириться аж до орбіти Марса. У такому випадку наша планета перебуватиме надто близько. Виникне загроза вимирання всього живого на планеті.

Коли Сонце вичерпає всі свої резерви, стане нестабільним і почне пульсувати. З кожною пульсацією відкидатиме шари своєї зовнішньої атмосфери. У кінці залишиться тільки важке ядро. Його оточить планетарний туман. Кожного нового дня “білий карлик” охолоджуватиметься й розчинятиметься в просторі. З часом від нього нічого не залишиться.

– Це стовідсоткова ймовірність. Бо це життєвий цикл Всесвіту. Але слова, що кінець світу скоро, близькі лише за галактичними мірками, а для людства – це вічність. Так ведуть себе зорі, спочатку вигорає водень, тоді гелій, зовнішня оболонка Сонця розшириться і досягне Землі. Воно нас поглине. Потім оболонка скинеться і полетить в інше місце Всесвіту. Подібне відбудеться за 3-4 мільярди років, – каже Gazeta.ua науковий працівник відділу фізики Сонця Головної астрономічної обсерваторії НАН України Сергій Осіпов. Він розповів про головні загрози для планетарного життя.

Як щодо астероїдів? Існує ризик для Землі?

– У 2029 році поруч з Землею пролетить астероїд Апофіз, через сім років повернеться. При першому прольоті планету не зачепить. При другому орбіта може нахилитись і він зачепить Землю. Через велику кількість чинників вчені не можуть точно розрахувати кут цього нахилу. Якщо зіткнеться з планетою, то наслідки будуть різними. Все залежить від місця падіння космічного тіла. Якщо в Антарктиду. Буде вибух. Кілька або десятки років йтиме адаптація. Клімат зміниться. Постійно йтиме сніг, бо не буде видно Сонця. Земля не прогріватиметься. Все сільське господарство вимре. При падінні в Атлантичний океан виникне кілометрова хвиля, яка знесе все на своєму шляху.

Як щодо Чорної діри? Наскільки реальна загибель від цього явища нашої планети?

– Небезпека в Чорній дірі виникне, коли вибухне наднова зірка. Якщо знаходитиметься відносно недалеко від Землі. За межами Сонячної системи чи в сусідній галактиці. Коли вона спалахне, то стане радіаційним джерелом. Утворить випромінення, яке здатне випалити все життя на Землі.

Слова, що кінець світу скоро, близькі лише за галактичними мірками, а для людства – це вічність

Які ще космічні явища загрожують Землі?

– Комети. Багато ще не відкрили. Вони утворюються на межах Сонячної системи. Вчені можуть не помітити їх появу і наближення до планети. Ті можуть доправити до Землі, або в її атмосферу, нове життя чи інфекції. Але з космічних факторів найбільш ймовірним і загрозливим для Землі є астероїди.

Як люди впливають на планету?

– На Землі існує не один вид зброї, який може знищити Землю. В арсеналі США, Росії, Великої Британії, Франції, Китайської Народної Республіки, Індії, Пакистану, Корейської Народної Демократичної Республіки та Ізраїлю близько 15 тисяч ядерних боєголовок. 1,8 тисяч з них – у повній бойовій готовності. Якщо вибухне, то процес буде подібний до падіння астероїда. Загроза в тих же епідеміях. Вчені постійно проводять хімічні дослідження. Існує ймовірність аварії в лабараторії. Вона спровокує викид “бактеріологічної зброї”.

Є додаткові внутрішні загрози для Землі?

– Супервулкани. Відомо про 20 таких на планеті. Його виверження спровокує зміну клімату на планеті. Сонця кілька років не буде видно. Атмосферу заповнить попел.

Науковці назвали нову дату глобальної катастрофи. Дослідники з англійського Кардіффського університету дійшли висновку, що до 2100 року закислення океану може побити рекорди, встановлені 14 млн років тому.

Глобальна катастрофа загрожує Світовому океану менш ніж через 100 років. Закислення океану являє собою процес зниження показника pH, викликаний попаданням в воду вуглекислого газу з атмосфери планети. Як і глобальне потепління його пов’язують з діяльністю людства.

Ірина Рубан

zakarpatpost.net