Чим менше на Закарпатті буде аптек, тим дорожчими будуть ліки. ВІДЕО

Зміни в закон “Про лікарські засоби” від 04.04.1996 № 123/96-ВР, які Верховна рада має намір прийняти на поточній сесії, призведуть до знищення конкуренції на аптечному ринку, і, як наслідок, до підвищення цін на ліки. Такі побоювання озвучили експерти під час круглого столу у ВР, обговорюючи ухвалення законопроекту № 8591, йдеться в сюжеті ICTV, пише gazeta.ua.

“Сьогодні вітчизняний споживач має безперешкодний доступ до медпрепаратів. Аптек на ринку немало, проте їхня діяльність українцям не заважає, а навпаки допомагає – наприклад, отримати ліки за справедливою ціною, – говорить директор громадської організації “Аптечна професійна асоціація України”, доктор фармацевтичних наук Володимир Руденко, коментуючи законодавчу ініціативу (№8591) народних депутатів про скорочення аптечних установ. – Сьогодні споживач розуміє, що поблизу знаходиться кілька аптек, в яких він може придбати необхідний препарат, а також порівняти ціни в декількох різних аптеках. За таких умов громадянин отримує справедливу ціну, як наслідок здорової конкуренції”.

Якщо відстань між найближчими аптеками буде обмежена 500 м, не всі з легкістю зможуть долати цю відстань. Наприклад, в негоду для мам з дітьми і осіб з обмеженими фізичними можливостями це стане великою проблемою, вважає Руденко.

“Від даного законопроекту найбільше програють клієнти, пацієнти, покупці. По-перше, зменшиться доступність аптек для інвалідів. Зараз аптеки розташовані в середньому через кожних 140 метрів, а після прийняття змін ця відстань збільшиться майже втричі. По-друге, зменшення конкуренції за клієнта серед роздрібних аптек призведе до того, що ціни на ліки регулюватимуться вже не ринковою надбавкою в 10-12%, а лише державною – 25%. А значить ціни на ліки піднімуться на 13-15%”, – вважає представник ГО “Всеукраїнська аптечна палата” В’ячеслав Сауц.

“Група народних депутатів подала вкрай важливий для суспільства законопроект, не обговоривши його заздалегідь ні з громадськістю, ні з підприємцями. При цьому законопроект має низку недоліків, які можуть негативно позначитися як на кінцевому споживачі, так і на аптечному підприємництві, а багато його положень не відповідають конституції, – говорить юрист Аптечної професійної асоціації України Григорій Павленко. – Від імені підприємців закликаю депутатів прислухатися до їхньої думки і спільно шукати вирішення існуючих проблем, спільно розробити законопроект, який задовольнить і підприємців, і кінцевих споживачів”.

zakarpatpost.net