Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 28 вересня

День на Закарпатті був багатим на події.

Як проходила суцільна електрифікація Ужгорода. Люблю, коли життя підкидає різноманітні сюрпризи. Бо коли знаєш наперед, що з тобою буде, жити комфортно, але нудно, просто заснути можна. А так! Проте останнім часом ті сюрпризи якісь не надто веселі. Наприклад, поки ідеш від каси додому, інфляція встигає зжерти, випити і частково розтринькати усю твою зарплатню. Почуваєшся справжнім трансформатором: отримуєш двісті двадцять, видаєш тільки сто двадцять сім, а на решту – гудиш, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Далеко не щодня буваєш свідком справді історичної, доленосної події – нехай і в масштабах одного міста. Святкування 1125-річчя Ужгорода гідно завершується театральним фестивалем «Монологи над Ужем» , пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Це перший міжнародний театральний фестиваль, ініційований ентузіастами і підтриманий міською владою. Хоча вдалося подивитися не усі запропоновані вистави, але побачене справляє глибоке враження…

Феномен ужгородки Емілії Мадяр-Фазекаш – у 28 років готувати спортсменів-паралімпійців так, аби про них знав і говорив увесь світ. Нині Україну і Закарпаття упізнають на світових і європейських заліках, бо наші спортсмени беруть призові місця – мова про таких як Максим Магула чи Надія Дьолог. У їхніх досягненнях велика заслуга тренерки, яка за віком така, як вони, а часом навіть молодша. Відтак, ми розпитали талановиту ужгородку – в чому секрет її роботи з паралімпійцями і як надихнути людей здобувати висоти в спорті, пише Укрінформ.

ДЛЯ МЕНЕ СПОРТ БУВ РОЗВАГОЮ, Я НЕ МАЛА АМБІЦІЙ ОЛІМПІЙСЬКОЇ ЧЕМПІОНКИ

– Еміліє, знаю – що ви сама майстер спорту, певно, мали власну спортивну кар’єру. Чому відмовилися від неї на користь тренерської?

– Так, я майстер спорту з фехтування. Займалася фехтуванням у секції в Оксани Рапинець із третього класу в Ужгороді. Після школи-інтернату, яку закінчувала вже у Києві, я перейшла в училище, отримала ступінь молодшого спеціаліста, а потім у Львові вже закінчила університет. На той час моя ужгородська тренерка  якраз відкрила тут секцію з паралімпійського фехтування – і запропонувала піти до неї. Так у 2011-у стала тренером. Ми почали працювати як колеги.

Зміни в закон “Про лікарські засоби” від 04.04.1996 № 123/96-ВР, які Верховна рада має намір прийняти на поточній сесії, призведуть до знищення конкуренції на аптечному ринку, і, як наслідок, до підвищення цін на ліки. Такі побоювання озвучили експерти під час круглого столу у ВР, обговорюючи ухвалення законопроекту № 8591, йдеться в сюжеті ICTV, пише gazeta.ua.

“Сьогодні вітчизняний споживач має безперешкодний доступ до медпрепаратів. Аптек на ринку немало, проте їхня діяльність українцям не заважає, а навпаки допомагає – наприклад, отримати ліки за справедливою ціною, – говорить директор громадської організації “Аптечна професійна асоціація України”, доктор фармацевтичних наук Володимир Руденко, коментуючи законодавчу ініціативу (№8591) народних депутатів про скорочення аптечних установ. – Сьогодні споживач розуміє, що поблизу знаходиться кілька аптек, в яких він може придбати необхідний препарат, а також порівняти ціни в декількох різних аптеках. За таких умов громадянин отримує справедливу ціну, як наслідок здорової конкуренції”.

Бувають такі періоди у житті, коли тебе все нервує, дратує, тисне на мозок, викликає ненависть. Звичайно, я тут не висловлююся про певні жіночі синдроми – я за гендерну рівність! Я тут про всіх. І про себе у першу чергу, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Мене задовбали, наприклад, намагання невідомо кого під будь-яким приводом пропхати у мою свідомість ностальгію за радянським минулим. Оці всі «Лєйся пєсня» та іже з ними, що вилізають на всі сцени України, оці всі радіо-шансони, що звучать навіть там, де не бере мобілка, оці всі неповноцінні артисти, що напівмовою-напівязиком намагаються утриматися на сцені із своїм недолугим промоскаленим репертуаром. Мене це обурює настільки, що я ледве стримую себе, щоб не нагрубити, щоб не набити писок тому чоловікові, який мав би нести національну свідомість і рідну пісню до своїх співвітчизників, а він меле на незрозумілому йому самому суржику, що чимось віддалено нагадує російську мову. Це чимось схоже на представників певних релігійних напрямків, які настільки нав’язливо влізають у твій особистий простір, що хочеться їх просто послати подалі.

На Минайській в Ужгороді собаку-бомбу знають майже всі. Вона часто лежить прямо між дверима при вході у супермаркет. Собака настільки товста, що пересуватися їй важко.

Від переїдання стала лінивою і багато часу лежить. Навіть коли її гладять, може навіть не поворухнутися. Реагує лише на їжу. А її щедрі ужгородці часто дарують чотирилапій милій тваринці.

Собака мирна, стерилізована, з нею дехто навіть фотографується.

Усе це добре, біда лише в тому, що від зайвої ваги скорочується її життя, адже з такими габаритами чотирилапа веде малорухливий спосіб життя.

За словами ветеринарів, від зайвої ваги життя тварин скорочується.

Але цю собаку загодовують булочками, від яких вона товстіє ще більше.

Відомий гурт “Без обмежень” випустив новий кліп на композицію “Воля”. Для зйомок відео група виїхала на справжній військовий полігон.

Пісня стане саундтреком до українського фільму “Позивний “Бандерас” режисера Зази Буадзе. Стрічка вийде в прокат 11 жовтня 2018-го, пише gazeta.ua.

zakarpatpost.net