АНОНС. Закарпатське село, де живуть нащадки попа та чорнокнижники

  А ще там народився перший губернатор області і жив у дуплі чорт

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

На Закарпатті чимало назв населених пунктів пов’язано з деревами. Проте є в нас і пташині села. Зокрема, на Свалявщині один із населених пунктів названо на честь голубів, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

На території села люди жили в  IV–III ст. до н. е. Про це свідчать археологічні знахідки, виявлені на території села. У старих архівних документах Голубине згадується вже в 1430 році. Про це йдеться у Вікіпедії.

Спочатку  там мешкали 23 кріпацькі сім’ї, які мали 4 коней, 5 волів, 9 корів, 10 овець. Під час війни всі сім’ї знищили, а землі довго пустували. У 1671 році їх роздали для заселення кільком родинам. У 1870 році в Голубиному вже були 753 мешканці.

На пагорбі за школою стояла колись дерев’яна церква. Біля неї знаходилось кладовище. Церкву знищив грім. Сучасний кам’яний храм побудовано в 1814–1837 роках.

Наразі в селі проживає 2781 людина.

Про походження назви села існують дві версії. Обидві пов’язані з пернатими.

За першою з них, колись у заростях лози  біля річки Пині водилося багато голубів. Частину з них село повинно було здавати власнику Мукачівського замку як оброк (податок).

За іншою, коли на територію тогочасної Угорщини, до складу якої входило Закарпаття, нападали вороги, прикордонна варта в Карпатах вогнищами, що запалювались на горах, повідомляла правителям Мукачівського замку про небезпеку. На сигнал вогнища з Голубиного випускали поштового голуба, який приносив у Мукачівський замок звістку про небезпеку.

Яка легенда, за свідченнями старожилів, дала назву селу? Чим ще відоме Голубине?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 27  вересня.

zakarpatpost.net