На Тячівщині підпалили церкву

30 серпня 2018 року, біля 05:30 – 06:30 ранку, в селі Ганичі Тячівського району, невідомі зловмисники підпалили храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці Карпатської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви (настоятель храму протоієрей Юрій Кадар).

Про це повідомляє прес-служба Карпатської єпархії УАПЦ

Будівництво храму було завершено в березні цього року та освячено в травні Преосвященнійшим Віктором (Бедь), єпископом Мукачівським і Карпатським, керуючим Карпатською єпархією Української Автокефальної Православної Церкви.

Як повідомив настоятель храму протоієрей Юрій Кадар з 06:30 по 14:00 на місці злочину, після знешкодження пожежі, працювали експерти пожежники та представники поліції. Також важливою деталлю є те, що храм був знеструмлений, тому версія загорання через коротке замикання чи не справність електропроводки була відкинута одразу. Окрім того, до приміщення храму у період після 19.00 29 серпня представники місцевої релігійної громади не заходили, відповідно причиною пожежі не могло бути і запалення від запалених свічок. Більше того, напередодні даної пригоди жодні богослужіння та треби в храмі не проводились і свічки не запалювались.

За попереднім оглядом місця події, згідно інформації пожежників та свідків від релігійної громади, все вказує на навмисний підпал храму з незаконним проникненням невідомими зловмисниками до церковної будівлі

В ході підпалу було розбито карнавку для пожертв, встановлену в храмі та відтак викинуту без коштів на подвір’я, зірвано вхідний замок, викинуто на подвір’я освячений дискос, викрадено святе Євангеліє та антимінс. Підпал було вчинено в середені храму.

Під час розслідування наслідків пожежі на місці, дивно було чути голослівну позицію окремих представників Національної поліції (з Дубівського відділення), які намагалися нав’язати думку про те, що загорання у храмі могло статись випадково від свічки. Цікаво від якої свічки і в чиїх руках могло статись таке само загорання об 05:30 – 06:30 ранку ?

Завдяки небайдужості людей, оперативності та професіоналізму пожежників пожежу вдалось погасити із збереженням стін та покрівлі храму. На жаль, урятувати вдалось тільки стіни храму. Середина храму вигоріла і підлягає капітальному ремонту та оновленню. Також вогнем знищено все майно та священні богослужбові реквізити, що знаходились в середині храму.

Додаткова інформація та фотографії будуть подані додатково.