Чи міг існувати перший Ужгород в районі Невицького замку. Думка історика

Які таємниці від нас досі приховує столиця Закарпаття? Яка з гіпотез про його назву є найбільш правдивою? Ким раніше була заселена Ужанська долина? Скільки насправді Ужгороду років?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з доктором історичних наук, професором Романом Офіцинським, який працює завідувачем кафедри історії України Ужгородського національного університету. Це – відомий вчений, автор понад двохсот праць, під його керівництвом успішно захистилися сім кандидатів наук. Удостоєний наукової премії імені Михайла Лучкая ‒ за краєзнавчі книжки «Народні перекази Закарпаття» та «Екскурсії Ужгородом».

Відомо, що Ужанська долина заселена значно раніше. Чи могло бути поблизу інше місто? Скажімо, десь там, де побудували Невицький замок?

 Сміливе припущення! Досі такої атлантиди не виявлено. Натомість Ужгород належить до поселень, які існують тисячоліттями. Долиною Ужа прямує зручний шлях через Карпати Ужоцьким перевалом. Давня частина міста лежить на правому березі Ужа, переважно на пагорбах. На лівому березі починається Закарпатська низовина. Життя людей засвідчено тут уже 100 тисяч років тому. Із раннього залізного віку Замковий пагорб (гора) перетворюється на центр округи. У VІІІ ‒ ІХ століттях відомо про «cлавінії» ‒ територіальні одиниці карпатських хорватів, зокрема з осідком в Ужгороді, куди входили поселення, виявлені в межах міста (у мікрорайонах Галагов, Радванка, Горяни, Доманинці) та в околицях.

zakarpatpost.net