У найближчі 10 років, виявляється, ми зможемо говорити з чотирилапими

Коли кішка муркотить, ви можете подумати, що це так просто, як людина, що посміхається, або собака з радістю махає своїм хвостиком, але це не зовсім так.

Коти муркотять не тільки, коли вони щасливі, але й коли переживають або відчувають страх.

Муркотіння – це не тільки спосіб спілкування, а й захисний механізм та спосіб зберігати спокій у стресових та болісних ситуаціях, таких як відвідування ветеринара або пологи.

Оскільки кошенята народжуються сліпими та глухими, вібрації від муркоттіння допомагають їм знайти матір та спілкуватися з маленькими братами.

Низька частота муркотіння викликає серію вібрацій в тілі, які покращують дихання, сприяють швидшому загоєнню травм та збільшують м’язову масу, одночасно виконуючи знеболюючу функцію, пише independent.co.uk.

Це не тільки допомагає котам, а й має позитивний вплив на здоров’я їх власників. У господарів котів на 40% знижується ризик серцевого нападу та пониженого артеріального тиску після взаємодії з муркотливими улюбленцями.

Як коти муркотять?

Дослідження показали, що в корі головного мозку  котів виникають електричні імпульси, які надходять до м’язів, що розташовуються біля голосових зв’язок та змушують їх скорочуватися, що й викликає вібрацію. Звук муркотіння кішка видає ротом та носом, а вібрація розходиться по всьому тілу.

Цікаво, що коти, які муркочуть, не можуть гарчати, а ті, які гарчать, не вміють муркотіти. Причиною цьому є невелика кістка всередині голосових зв’язок, яка у котів, що гарчать, є гнучкою.

Це дозволяє великим котам видавати глибокий, ревучий звук, але у домашніх улюбленців ця кістка затверділа і дає змогу тільки муркотіти на вдоху і видиху.

Дослідники також нещодавно виділили новий “прохаючий” тип муркоттіння, який на відміну від звичайного, більш схожий на рюмсання, і подібний до плачу дитини, коли ми інстинктивно прагнемо допомогти.

А як нявчання?

Окрім муркотіння нараховується приблизно 16 типів звуків, включаючи нявчання, шипіння та верещання для передачі агресії.

Різні типи нявчання можуть виражати, як дружнє ставлення так і вимоги.

Цікаво, що дорослі кішки нявчать тільки до людей, а не один одному. Мабуть причина цього в тому, що їхні матері переставали реагувати на нявчання після відлучення від грудного годування.

“Коти спілкуються з людьми звуками тому, що осягнули, що люди не розуміють мови жестів котячих хвостів, а сприймають все на слух”, – запевняє Гері Вайтцман, автор книги “Як говорити мовою котів”.

Знання того, що кішки намагаються нам сказати, можуть стати непотрібними у найближчому майбутньому, оскільки вчені розробляють пристрій, який дозволить нам розмовляти з домашніми улюбленцями вже у найближчі 10 років.

Аналіз із залученням штучного інтелекту, що використовувався для дослідження лексикону диких собак у преріях, може стати у нагоді  в цій розробці, що дозволить наблизитися до кращого розуміння домашніх тварин.

Переклад з англійської zakarpatpost.net

zakarpatpost.net