Чи можуть прижитись на Закарпатті біокладовища?

Проблема браку місць на цвинтарях актуальна не лише для нашої області, але й для всієї України. Тож над питанням, де далі ховати померлих, почали думати навіть парламентарі.

Тож на сайті Верховної Ради з’явився законопроект, який вводить поняття біопоховання. Що ж це таке?

Біопоховання – це процес, при якому використовують спеціальні матеріали, які розкладаються за  5 років та не завдають шкоди екології. Тобто захоронення передбачає поміщення покійника у спеціальну капсулу, а не у звичну для нас труну, яку можна ховати у парках, скверах, лісових зонах, на земельних ділянках.

Над місцем захоронення не встановлюють ні мармурових пам’ятників, ні масивних хрестів, лише маленькі таблички із зазначенням імені, дати народження та смерті. Водночас місцем біопоховання може бути відокремлена частина земельної ділянки, розташована на території кладовища чи іншої зеленої зони, відведена виключно для здійснення біопоховань і за умови, що місцева влада дасть добро на виділення під ці потреби окремих ділянок.

У світі такі біопоховання по- пулярні давно. Наприклад, у Італії трендом є ховати людей під деревами, аби їхні останки служили добривом для рослин Такий процес символізує не кінець життя, а новий початок. Щось схоже пропонують запровадити і у нас.

У пояснювальній записці до законопроекту значиться, що документ спрямовано на дерегуляцію підприємницької діяльності у сфері ритуальних послуг та створення конкурентного сере-   довища; розвиток такого різновиду поховання, як кремація.

Проте спалювання покійників для закарпатців звучить дико. Хоча така практика вже давно існує у великих містах.

Крім того, будівництво крематорію передбачено лише в містах, населення яких перевищує 1 млн жителів, а нас усього в області проживає всього 1,2 мільйона. Тож можемо мати хіба що один крематорій на все Закарпаття.

Тому навряд чи біопоховання у найближчій перспективі матиме пряме відношення до нашого краю. Отже, в області й надалі вишуковуватимуться місця під традиційні кладовища.

Також Кабмін на законодавчому рівні має намір ввести поняття «підзахоронення» – поховання померлих у вже наявні могили. Робити це можна буде після закінчення «цвинтарного періоду» (20 років з моменту останнього поховання) і за згодою утримувача такої могили. Якщо ж його немає, досить буде заручитися підтримкою місцевої влади.

Крім того, законопроект ускладнить процес перепоховання, для його проведення потрібно буде мати справді вагомі причини.

Однак депутати поки що не голосували за проект і невідомо, чи підтримають вони його. Тож можливо, що всі новації так і залишаться лише ідеями.

zakarpatpost.net