Як вижити на пенсію на Закарпатті: історії пенсіонерів

Більшість людей похилого віку в Україні, за розрахунками ООН, живуть за межею бідності. Мінімальна виплата не дотягує навіть до півтори тисячі гривень.

Ганні Вітюк 85 років. Все життя викладала в молодших класах. Пенсії заробила 2180 гривень. Більшість йде на ліки, пише Сегодня.

Трохи економити допомагають овочі з власної ділянки. Газу в будинку немає. Тому все, що заощадила, витрачає на дрова.

У Олени Оксанюк в квартирі напівтемрява. З огляду на мізерну пенсію в 1432 гривні, економить на всьому – світло включає навіть не щовечора. Іноді, каже, доводиться відмовлятися від хліба. А буває, що і від ліків.

За розрахунками ООН, бідними вважаються ті, чий дохід менше 5 доларів на день. Тобто, за нинішнім курсом, менше ніж 4200 гривень на місяць. Виходить майже 90% українських пенсіонерів знаходяться за межею бідності.

За даними Держстату за перше півріччя, в Україні майже 11,5 млн пенсіонерів, 2,5 млн з них не отримують навіть 1500 гривень на місяць. У половини пенсія не досягає 3000 гривень.

Раніше в Мінсоцполітики України анонсували підвищення мінімальних пенсій. У березні 2019 року мінімальну пенсію в Україні планують підняти на 20%. Як пояснив міністр соцполітики Андрій Рева, ця індексація є “осучасненням”.

Зараз мінімальна пенсія в країні складає 1435 гривень. З 1 грудня 2018 року вона збільшиться до 1497 гривень. А після осучаснення складе близько 1800 гривень.

___16

У той же час пенсії в сусідніх країнах істотно відрізняються від українських. Так, в перерахунку на гривні, латиші отримують від трьох з гаком тисяч, поляки – від шести з половиною, а німці – від дванадцяти з половиною тисяч гривень.

Раніше прем’єр-міністр Володимир Гройсман пояснив, як виростуть “мінімалка” і пенсії в 2019 році. Також глава уряду пообіцяв провести монетизацію субсидій. Крім того, буде розширено коло осіб, які матимуть право на субсидію.

Також місія МВФ, яка працювала в Україні з 6 по 19 вересня, дала оцінку пенсійній реформі в Україні. Як заявив глава місії Рон ван Роден на зустрічі з міністром соцполітики України Андрієм Ревою, пенсійна реформа в Україні дає очікувані результати.

zakarpatpost.net