Як закарпатці підторговують золотими горішками

Нині горіхівництво – досить вигідний заробіток для закарпатців. Багато хто замість яблунь у садах почав вирощувати горіхи. Селяни кажуть, що це вигідніше, особливо великим попитом користується волоський горіх взимку. А найбільшим – перед Різдвом, тоді ціни стрімко злітають.

Тепер, саме коли почався горіховий сезон неколоті грецькі горіхи в Ужгороді продають по 25-45 гривень за кілограм, лущені продають по 100-150 гривень за кілограм, або 30 гривень за півлітровий стакан свіжих.

У господарстві Марії з Ужгородського району 12 горіхових дерев, з кожного з яких вона в середньому вона збирає до 60 кілограмів плодів, але запевняє, що далеко не кожен рік урожайний.

Тобто загальна урожайність в неї 720 кілограмів. За словами жінки, з дерева в середньому можна заробити 200-250 доларів.

Але найбільше закарпатка нахвалює новий сорт «Ідеал», який зараз дуже популярний у нашій області. Він дає в рази більшу урожайність, ніж традиційні дерева.

Як наголошує Марія, горіхи – це безвідходні плоди, бо листя та лушпиння її чоловік спалює у спеціальному твердопаливному котлі і за їх рахунок родина має змогу протягом певного часу грітися, заощаджуючи дрова.

«Перепонки також можна спалювати, або ж використовувати для приготування лікарської настоянки від багатьох недуг, я заливаю їх спиртом і приймаю по чайній ложці від застуди», – зізнається жінка.

zakarpatpost.net