У 2 з 3 випадків апендицит можуть лікувати – вчені

Видалення апендициту – найчастіша хірургічна операція у світі. Але у більшості випадків її можна було б уникнути.

На це вказує дослідження Університетської лікарні Турку в Фінляндії, пише The Time, пише УП. Життя.

Десятиріччями апендицит вважався проблемою, що потребує негайного видалення запаленого органу, оскільки він може розірватися і призвести до тяжких ускладнень.

Але насправді приблизно дві треті пацієнтів з апендицитом не зіштовхуються з таким ризиком і можуть вилікувати апендикс за допомогою антибіотиків.

Вони можуть стати розумною альтернативою для більшості пацієнтів з апендицитом.

Прогрес в комп’ютерній томографії наразі дозволяє лікарям визначати, чи може апендикс розірватися, чи пацієнт може вижити без хірургічних втручань.

У дослідженні взяли участь 530 дорослих віком 18-60 років. Їм зробили комп’ютерну томографію, щоб виключити серйозні випадки захворювання.

273 учасникам дослідження зробили операцію, а 257 лікували антибіотиками.

70 з тих, хто лікувався антибіотиками, все-таки мали хірургічне втручання впродовж першого року лікування. Ще 30 – впродовж 5 років проведення дослідження.

Це означає, що через 5 років лікування антибіотиками майже дві третини пацієнтів не переживали чергового нападу і не потребували операції.

Цікаво, що 1 з 4 пацієнтів, які не приймали антибіотики, але яких прооперували, мали ускладнення, включаючи інфекції навколо розрізу, біль у животі та грижі. Але серед тих, хто лікувався антибіотиками і також мав хірургічне втручання, ускладнення мали лише 7% пацієнтів.

Це реалістичний, життєздатний та безпечний варіант“, – каже авторка дослідження, лікарка-хірург Університетської лікарні Турку в Фінляндії Пауліна Салменен.

zakarpatpost.net