Чому закарпатці не довіряють партнерам? На детекторі брехні найчастіше перевіряють подружні зради

Сьогодні про поліграф багато хто чув. Щоправда, більшості він відомий, як детектор брехні. Цей пристрій зараз дуже часто використовується під час різноманітних шоу. За його допомогою перевіряють як працівників, так і подружню невірність і навіть вирішують побутові конфлікти. Якщо в Америці та Європі психофізіологічна апаратура має широке застосування, то в нас вона тільки заходить у вжиток.

Тож що перевіряють закарпатці найчастіше за допомогою детектора брехні, чи можна його обдурити, чи правдивими є його результати. Про це та інше у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» розповів поліграфолог Валерій Гарагаль.

Яка основна причина, що штовхає закарпатців проходити перевірку на чесність у колі родини?

Із особистих питань 90 відсотків тих тестувань, які я проводив, саме стосуються подружньої зради. Як правило, хтось когось приводить через недовіру. Основне питання: з ким зраджував, зраджувала, часто партнери називають конкретну людину і просять перевірити, чи невірність має до неї стосунок чи ні. Або ще закарпатців цікавить певний період часу, коли чоловік чи дружина перебували у поїздках, відрядженнях і вони хочуть дізнатися, чи була зрада. Хоча, думаю, точки дотику двоє людей можуть знайти і без поліграфа. Тим більше, що приблизно в 70% випадків людина, яку намагаються звинуватити, виправдовується.

Яким є принцип роботи детектора брехні ?

Назва «детектор брехні» не зовсім правильна.

Цей пристрій не вимірює брехню, як таку. Він просто реєструє психофізіологічні реакції організму на питання поліграфолога. Тобто, ми дивимося на емоційне збудження людини після певних питань. Якщо питання викликає емоційне збудження, є підозра, що людина нещира. Адже, вченими давно доведено, що коли кажуть неправду, в цей момент в організмі виділяється велика кількість кортізолу і тестостерону, що неможливо самому штучно регулювати чи приховати. Але як таку брехню поліграф не вимірює. Основа основ – це тести. Правильно побудовані питання дадуть правильний результат тестів.

zakarpatpost.net