АНОНС. Хто, кого і що знімав в Ужгороді

З історії ужгородської фотографії

Уявити Ужгород без фотографії неможливо. Значна частина нашої історії написана не пером, не ручкою і навіть не клавіатурою, а фотокамерою, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Остання ускладнювалася разом з нашим життям. Якщо перші камери нагадували хатинку на курячих ніжках, усередині якої жила і пташка, і ще багато чого, то нинішні телефони і планшети пішли від того геть за обрій, хоча професіонали віддають перевагу дзеркальним апаратам, які максимально нагадують таки фотокамеру, а не щось інше. А от коли апарати були ще триногими і міцно прив’язаними до фотостудії, коли фотографії були ще не цифровими, а відбитками на скляній пластинці, словом, коли вони тільки почали з’являтися в Ужгороді, з ними траплялося чимало кумедних випадків.

Зніматися більше полюбляли жінки. Ну це зрозуміло, але і фотографуватися вони теж любили більше. Жінка і чоловік взагалі по-різному сприймають час, його відтинки, часові зрізи тощо. Якщо для чоловіка час – це те, що існує і не існує водночас, що можна вивертати на свою користь (принаймні, чоловіки постійно намагаються це робити), то для жінки час – це щось на кшталт домашньої тваринки, яка буває чемною і нечемною, яку треба виховувати, заохочувати і карати – і тоді все буде гаразд. Десь глибоко у жіночій підсвідомості сидить свята переконаність, що вони повелівають часом точнісінько так само, як і чоловіками, що досить тільки клацнути пальцями – і час зупиниться, пришвидшиться, загальмується чи й взагалі потече навпаки. Фотографія якраз підтверджувала таку ілюзію – принаймні, щодо зупинки часу.

Чому пані Магда любила фотографуватися? Чому більшість ужгородок притримувалися приблизно таких самих поглядів?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 12 жовтня.

zakarpatpost.net