Чому почали дорожчати яблука

В Україні продавці на оптових ринках почали поступово підвищувати ціни на яблука. Найпомітніше ці фрукти подорожчали на ринках Західної України.

Такі дані моніторингу аналітиків EastFruit оприлюднює gazeta.ua.

На львівському оптовому ринку яблука пропонуються від 5 до 12 грн/кг залежно від сорту, якості та обсягу партії. Тижнем раніше ціни на ці фрукти не перевищували 10 грн/кг.

У Києві яблука оптом можна купити по 6-10 грн/кг, а це на 20-25% дорожче, ніж тижнем раніше.

На Херсонщині оптові ціни на яблука поки залишаються відносно стабільними і варіюються в межах 3-10 грн/кг. Однак продавці не виключають, що вже наступного тижня позитивний ціновий тренд спостерігатиметься і на цьому ринку.

Зростання цін гравці ринку пояснюють відразу декількома факторами. Насамперед, цьому сприяє скорочення пропозиції фруктів осінніх сортів, які традиційно не користуються високим попитом. Крім того, торговельна активність у зазначеному сегменті помітно зросла, що також позитивно позначається на цінах.

Фахівці зазначають, що, незважаючи на подорожчання, ціна на яблуко на оптових ринках України в середньому в 1,7 раза нижче, ніж наприкінці вересня 2017-го. Пов’язано це, на думку експертів, зі зростанням виробництва зазначених фруктів у країні.

Багато фермерів вважають, що ціни на яблуко відновляться з приходом холодів і навіть виростуть до весни.