Баба Марія поділилася із закарпатцями рецептом оздоровлюючого чаю

Марія Шинкар мешкає на околиці рівненського міста Дубно. Їй вже далеко за 60, але, незважаючи на роки і пов’язані з цим проблеми зі здоров’ям, вона залишається напрочуд активною. Бабуся вважає, що залишатися у формі їй допомагає вітамінний чай з власного городу. Рецептом смачного і корисного напою пенсіонерка поділилася із читачами газети «Поради Здоров’я».

Дует смородини й малини

Бабуся Марія розповідає, що магазинний чай пила тільки в колгоспній їдальні, а вдома завжди має для заварювання трави. Влітку їздить у навколишні села, щоб заготувати звіробій і ромашку, на городі вирощує м’яту і мелісу, а в сад вирушає за листям малини і смородини.  Саме смородиново-малиновий чай з м’ятою – її улюблений. Він, каже бабуся, не тільки смачний і ароматний, але й корисний при простудних захворюваннях, корисний при цукровому діабеті, гастриті зі зниженою кислотністю і є профілактикою передчасного старіння.

Бадьора пенсіонерка із задоволенням ділиться рецептом приготуванням цілющого чаю. «Можна заварювати рослини сирими. Тоді для правильного чаю потрібно дотримуватися приблизно таких пропорцій: по 0,5 ч. ложки листя смородини і малини, кілька листочків м’яти та 250 мл окропу. Висушеної сировини, звичайно, треба брати менше. Перед використанням листочки найкраще подрібнити – так вони віддадуть всі корисні речовини. Їх заливають гарячою водою і настоюють під кришкою 15-20 хвилин. Пити можна до  3-4 чашок у день», – розповіла вона.

Бабуся також додає: аби заготовити корисну сировину, збирати потрібно тільки молоде листя. Його слід добре просушити в затінку і зберігати в скляній банці в темному місці.

Добре, але не для всіх

«Оскільки при приготуванні чаю використовуються «мікси», збори декількох цілющих трав, то корисні властивості такого напою посилюються, – коментує газеті «Поради ЗДОРОВ’Я» чайні уподобання бабусі Марії терапевт Інна Добрянська. – Чай з листя малини і смородини має противірусний, протизапальний і загальнозміцнюючий ефект, це перший помічник при авітамінозі і слабкому імунітеті. Більш того, листя мінімізує недоліки один одного. Наприклад, листя малини нейтралізує такий побічний ефект смородини, як її здатність руйнувати зубну емаль.

М’ятна нотка в такому смородино-малиновому букеті – дуже доречна. Ця перевірена роками добавка допоможе завжди бути в гарному настрої, позбутися нудьги і безсоння.

Разом з тим, зауважу, що вітамінний чай хоч і корисний, але має свої винятки. Не варто захоплюватися напоєм людям із захворюваннями шлунка з підвищеною кислотністю, виразкою, при тромбофлебіті і алергії.

zakarpatpost.net