Де працюють закарпатці і скільки отримують

Робота на заводі або фабриці, як і раніше, найпоширеніша серед українців. За даними Держслужби статистики, в промисловості зайнято більше всього населення – 1,83 млн осіб (24%).

Фахівці ринку праці говорять, що найближчими роками розвиватиметься сфера сервісу, а промисловість, навпаки, чекають подальші скорочення, пише Сегодня.

Робота і зарплата

За 8 місяців року Держслужба статистики нарахувала 7,61 млн штатних працівників на підприємствах усіх форм власності, яких враховують при визначенні середньої зарплати по країні. Нагадаємо: статистикою не охоплені фірми з чисельністю менше 10 осіб і приватні підприємці, яких в сумі до 2,4 млн осіб. Ще 2,3 млн осіб, як заявив нещодавно прем’єр Володимир Гройсман, працюють в Україні неофіційно.

Всього в Україні проживає 16,1 млн працездатних, з яких є офіційно безробітними 1,6 млн осі, або кожен десятий. Нескладно підрахувати, що людей, які живуть на якісь доходи (наприклад, працездатні домогосподарки або заробітчани), виходить майже 2,2 млн осіб. Серед професій другою наймасовішою є викладач: вчителів у нас 1,32 млн осіб, або 17% від штатних працівників. На третій позиції 918 тис. лікарів і соціальних працівників (12%). Найменше зайнято в водному транспорті – 2,7 тис. осіб (0,4%) і в авіації – 8,3 (1%) тис. осіб.

Зарплати найбільші в авіації – 41,4 тис. грн (+8,5 тис. грн з початку року). Далі фінанси – 16,2 тис. грн (+1000 грн) і IT-сфера – 14,5 тис. грн (+2000 грн). Викладачі в середньому отримують 6,4 тис. грн, медики – 5,8 тис. грн. Втім, після початку другого етапу медреформи зарплати лікарів з 1 липня пішли вгору: за серпень багато з них отримали вже 12-14 тис. грн.

Фахівці впевнені, що ринок праці чекає збільшення числа тих, хто трудиться в IT-сфері та в сервісі, і скорочення в промисловості.

“Ми бачимо поступову комп’ютеризацію та роботизацію виробництва, тому потрібні люди, які зможуть ними керувати. Вчителів може поменшати через закриття малокомплектних сільських шкіл, а як зміниться кількість лікарів у зв’язку з медреформою, наразі сказати складно”, – розповіла нам HR-експерт rabota.ua Тетяна Пашкіна.

Нагадаємо, що за даними закарпатської газети «Робота та навчання», у  найбільше вакансій є для швачок, також  пропонують роботу для  електриків, заготівельників, операторів виробництва, продавців, будівельників, кухарів, офіціантів, адміністраторів готелів та туристичних комплексів.

Крім того, є вакансії для тих, хто бажає зайнятися  веденням домашнього господарства та догляду за будинком, а також нянь, людей, які можуть доглянути за старенькими.

А ще, як розповіли у закарпатській газеті «Робота та навчання», пропонують роботу і для студентів.

Шукають ужгородські підприємці і підсобних робітників, комплектувальників, продавців у газетні кіоски, комірників, вантажників, кредитних експертів, операторів комп’ютерного набору. Є вакансії також перукарів та масажистів.

zakarpatpost.net