Засідання Товариства угорської культури в Ужгороді зробили закритим. Журналістів попросили на вихід…

Неочікувано для закарпатських угорців, до Ужгорода приїхав міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Засідання Товариства угорської культури Закарпаття за участі міністра Павла Клімкіна розпочалося, правда, в закритому режимі, українських журналістів не пустили. А після невеликого лікбезу дозволили відзняти 5 хвилин паркету. І щойно почав говорити Ласло Брензович, попросили залишити зал Художнього музею.

Про це zakarpatpost.net повідомила журналіст Тетяна Лешко.

А вчора, міністр Клімкін на своїй сторінці у facebook повідомив, що у суботу відвідає Ужгород.

Далі, пряма мова:

«Товариство угорської культури Закарпаття запросило мене на своє засідання. «Ваша присутність буде для нас честю», – сказано в листі. – Правду кажучи, ситуація доволі забавна. Адже голова цього ж Товариства, народний депутат України пан Ласло Брензович нещодавно звертався до Генерального прокурора Юрія Луценка з вимогою притягти мене до відповідальності за «навмисне розпалювання національної ворожнечі», яке він якимось дивом угледів у моїх останніх виступах у ЗМІ з угорської тематики.

Та сподіваюся, мені все-таки будуть раді. Особисто я щиро радію майбутній зустрічі. Люблю відверті розмови очі в очі, вони набагато корисніші й чесніші, ніж популістські випади чи обмовляння позаочі.

Особливо ж для мене важливо буде поговорити з тими українськими угорцями, чиї інтереси безпосередньо зачіпають нинішні напруженості між Будапештом і Києвом.
Готовий і до принципової розмови зі своїми критиками та опонентами. Сьогодні ж скажу їм таке: не з тим боретеся і не на тому піаритеся!

Так, я дискутую з офіційним Будапештом з питань викладання державної мови, я рішуче засудив практику масової роздачі угорського громадянства (причому таємної, що мене особливо дратує), але жодних випадів проти угорської громади у мене не може бути ні на практиці, ні в теорії! Навпаки, я завжди стверджував, що немає жодних підстав звинувачувати угорців з подвійним громадянством у зраді чи сепаратизмі.

Річ у тім, що українські угорці для мене більше, ніж політика. Я особисто знаю багатьох із них, я безліч разів відвідував Закарпаття й вів із ними щирі розмови про їхнє життя, проблеми та потреби.

Тому усі мої виступи і вся моя діяльність спрямовані саме на допомогу громаді. Я абсолютно переконаний, що нинішня позиція Будапешта щодо мови справді шкодить нашим угорцям. От, наприклад, пан Брензович знає українську і став народним депутатом, а які перспективи чекають хлопців і дівчат з Берегова, якщо по закінченню школи вони двох речень не зможуть зв’язати державною мовою?

І ситуацію з подвійним громадянством я закликаю розв’язати так, щоб не зашкодити людям, які вже мають два паспорти. Зрештою, я був першим, хто запропонував почати дискусію про те, як вирішити проблему, ба навіть розглянути можливість розсудливого і збалансованого застосування подвійного громадянства. Але мої критики цього чомусь не помічають.

Ну, а стосовно Росії, то, сподіваюся, ніхто не має сумніву, що вона намагалася і буде намагатися скористатися ситуацією на Закарпатті на свою користь. І це створює фундаментальну небезпеку і для України, і для Угорщини, і для всієї Європи”.

Фото: Т. Лешко

zakarpatpost.net