Коли на Закарпатті з’явиться синя рука

Нещодавно в Києві неподалік місця, де досі залишився постамент із-під пам’ятника Леніну встановили гігантську синю руку, ідея якої застелити цей постамент. Її висота близько чотирьох метрів і вона однакова з обох боків.

За задумом автора скульптура символізує дружбу та спілкування.

Неординарна робота одразу викликала бурхливу реакцію. Одним вона сподобалася, інші ж із неї кепкували. Утім пам’ятник є цікавим хоча б через незвичний колір.

На жаль, на Закарпатті досі багато пам’ятників подіям радянських часів, Монументів із комуністичними зірками, які підпадають під закон про декомунізацію, навіть доволі сучасних, але естетично непривабливих монументальних споруд достаньо.

Тож такі руки у нас теж були б доречними у багатьох населених пунктах.

Як раніше писала газета «Неділя Закарпатські новини» на площі Народній, у самому центрі Ужгорода досі красується могильна плита. Замість неї буде встановлено пам’ятник жертвам голодоморів. Наразі вже тривають підготовчі роботи.

Для цього, є підозра, що навіть навмисне пошкодили ялинку, що росла неподалік, аби вона не закривала собою споруду. Утім пам’ятник буде за зразком радянського, нічого креативного автор не придумав. Перед ним теж не завадило б встановити таку гігантську синю руку.

Біля неї хоча б фотографувалися б туристи. Адже місце пам’ятникам нехай навіть до важливих, але трагічних сторінок історії, які, до слова, не мають стосунку до Закарпаття, на Кальварії, а не серед багатолюдної площі.

У Хусті досі стовбичить на центральній вулиці Карпатської Січі гігантський радянський захаращений монтр-громадська вбиральня – Монумент Слави.

Він передусім у жалюгідному стані і ще й оздоблений досі п’ятикутною зіркою. Оскільки ним ніхто не займається, він псує своїм виглядом оновлений центр. Поблизу також дуже вписалася б подібна синя рука.

Та й загалом, на Закарпатті є що закривати від стороннього ока. Лише, може, аби не бути схожими на киян у нас варто встановлювати пам’ятники трохи іншим частинам тіла.

zakarpatpost.net