Як закарпатцям захистити дітей від грипу. Поради лікаря

За прогнозами ВООЗ, в Україні в цьому році епідемія грипу очікується агресивніша, ніж минулого сезону. Причини тому – відразу три штами вірусу, один з яких дуже небезпечний – Michigan, різновид штаму H1N1. У зв’язку з цим актуальним стає питання, а як же убезпечити дитину від сезонного грипу? Чи потрібне щеплення від вірусного захворювання або можна від нього і утриматися? У цих та інших питаннях газеті «Поради Здоров’я» допомогла розібратися дитячий лікар з Ужгорода Вікторія Шарохіна

– Яку небезпеку несе грип для організму дитини?

– Варто відмітити, що штам вірусу MichiganN1H1 є підвидом вірусу свинячого грипу. Даний вірус має надзвичайно високу контагіозність, інкубаційний період становить від 2 годин до 7 діб, в залежності від того, яка кількість вірусу попала в організм. Передача відбувається повітряно-крапельним та побутовим шляхом. Характерний різкий початок з температурою 38,40С-400С, яку важко збити, і триває три доби й більше.

А небезпека полягає у тому, що даний вірус, мутуючи кожного року, посилює свою агресивність та стає більш стійким. Тому дуже швидко розвиваються важкі ускладнення, такі як пневмонія, серозний менінгіт та енцефаліт.

– Як відрізнити грип від ГРВІ?

– При грипі завжди є значне погіршення загального стану, а саме: сильний головний біль, ломота, біль у м’язах, кон’юнктивіт, слабкість, втрата апетиту. До речі, біль у м’язах може бути настільки сильним, що хворому важко підвестися з ліжка. Грип завжди починається з високих цифр температури тіла. Саме для вірусу Michigan характерна сухість слизових оболонок, тобто відсутність нежитю.

– Як захистити дитину від грипу? Які є методи профілактики?

– Під час епідемії бажано відмовитись від відвідування місць з великим скупченням людей. Необхідно мити руки після кожного контакту з предметами, на яких може знаходитися вірус. Харчування має включати достатню кількість білка та вітамінів. Рясне пиття в залежності від маси та віку дитини. Зволоження носових ходів сольовими розчинами 3 рази на день.

При перших симптомах необхідно одразу звертатися до лікаря. Це захворювання не можна переносити на ногах, оскільки ймовірність виникнення ускладнень збільшується в декілька разів.

Ефективним способом профілактики грипу є насамперед вакцинація. На сьогодні існує три вакцини від грипу, які зареєстровані на Україні: ДжісіФлю (Південна Корея), Інфлувак (Нідерланди) і ВаксігрипТетра(Франція). Щеплюватись можна починати з 6 місяців (ВаксігрипТетра з 3 років).

В сім’ї, де є діти до року, які ще не відві-дують дитячі колективи, варто отримати щеплення всім членам сім’ї (крім дітей віком до 6 місяців).

– Чи захистить дитину від грипу щеплення?

– Слід пам’ятати, що вакцина може захистити лише від вірусу того штаму, який міститься в даній вакцині. Щеплення не дає стопроцентної гарантії, що дитина не захворіє, однак оберігає від важких ускладнень. Від гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ) вакцина не захищає.

– З якого віку рекомендується щеплювати дитину від грипу?

– Дітям віком від 6 місяців (крім Ваксігрип Тетра). При цьому усім дітям до 9 років, які раніше не отримували щеплення від грипу, вводять дві дози з інтервалом 4 тижні.

– Чи має лікар обстежувати дитину до того, як робити щеплення? Які є протипоказання для щеплення?

– Обов’язково перед будь-яким щепленням та щепленням від грипу лікар має оглянути дитину і виміряти температуру тіла. Додатково можна зробити загальний аналіз крові.

Основними протипоказаннями є чутливість до таких компонентів вакцини як курячий білок, неоміцин та формальдегід, а також алергічні реакції в минулому на будь-які щеплення у вигляді набряку Квінке, кропив’янки, анафілактичного шоку. Крім цього, вакцину слід відкласти в разі гострого захворювання.

– Найчастіше батьків лякають побічні дії при вакцинації. Які допустимі реакції організму на щеплення?

– Після введення вакцини протягом 1-3 днів може бути біль в місці ін’єкції, почервоніння та набряк. Почервоніння має право бути до 8 см, набряк – до 5 см. Із загальних реакцій: неспокій, дратівливість (для дітей до 3 років), головний біль та загальне нездужання для дітей старшого віку і дорослих. Як правило, за тиждень ці прояви зникають. За звичай більшість вакцинованих не мають вищеперерахованих реакцій.

– Чимало батьків вважають, що щеплення робити марно, бо вірус постійно мутує, а після вакцинації все-одно можна захворіти на грип…

– Кожного року вакцина готується із актуальних грипозних штамів віруса. Вміст вакцини щороку оновлюється згідно рекомендацій МОЗ України. Наприклад, вакцина ВаксігрипТетра 2018/2019 містить в собі інактивований вірус грипу наступних чотирьох штамів: Michigan, Singapure, Phuket, Colorado. Слід ще раз наголосити, що вакцина захищає, насамперед, від важких ускладнень грипу, а не від самого грипу.

– Моя знайома каже, що вакцина проти грипу – це дуже погано для організму, бо вакцинуватися потрібно щороку. Один сезон дитина (та й дорослий) прожила на вакцині, другий… В результаті імунітет все менше і менше здатний відповідати на вірусну атаку. Що скажете?

– Це невірне твердження, так як вакцина сама по собі є стимулятором імунітету і не пригнічує його. Звикання до вакцин не існує в цьому розумінні. Дія вакцини полягає у наданні інформації клітинам імунітету про структуру віруса, який ймовірно потрапить до організму, і, таким чином, підготує імунну систему до цієї зустрічі заздалегідь. Інакше кажучи, вакцина не збільшує вимоги до імунної системи, а лише інформує її (на основі цієї інформації виробляються захисні антитіла до певного вірусу).

– Частина людей аргументує відмови тим, що не довіряє країні-виробнику або ж вважає, що вакцина зберігається неналежним чином…

– Я думаю, що це питання слід задати в тому медичному закладі, де було вирішено вакцинувати дитину. Якщо вакцина купується в аптеці, в комплекті з нею обов’язково має бути холодовий елемент, де підтримується температура від 20С до 80С. До того ж, сьогодні є певний вибір виробників вакцин, і більшість людей все ж таки обирає вакцини європейського виробника, які себе добре зарекомендували.

– До речі, чи можна поєднувати щеплення? Багато хто сумнівається, чи можна дітям одночасно вводити, наприклад, АКДС і протигрипозну вакцину.

– Вакцина проти грипу – це інактивована вакцина, її можна вводити в один день з іншими вакцинами, в тому числі з АКДС, однак в різні ділянки тіла.

– Знаю медиків, які відмовляються щепити своїх дітей. Скажіть, серед ваших колег багато противників вакцинації? Ви будете щепити свою дитину від грипу?

– Серед колег противників нема, але серед знайомих є. Я ніколи не намагаюсь нав’язати свою думку комусь. Впевнена, що отримавши повноцінну інформацію кожен батько чи мати в змозі самі вирішити чи потрібне те чи інше щеплення робити дитині. Моя дитина повністю щеплена за календарем. Вакцину проти грипу зробили всією сім’єю вперше минулого року.

Людмила НАЗАРОВА, газета «Поради Здоров’я», ексклюзивно для zakarpatpost.net