Закарпатські весільні традиції: що буде, коли з молодої впаде фата, молодий одягне обручку на рукавичку, а свічки в церкві погаснуть

Як давні прикмети можуть зіпсувати життя молодій сім’ї

Весілля – особлива подія у житті закарпатців. До нього готуються довго і відповідально. Аби зробити його особливо людним, часто їдуть на заробітки або навіть позичають гроші, лише б люди мали про що потім поговорити, згадуючи, як гуляли, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Традиції передусім 

Саме ж весілля у закарпатців – це цілий список обов’язкових речей, яких необхідно дотримуватись, бо так робили бабусі, мами, старші сестри та подруги… Так було колись, значить, на думку багатьох, ламати звичаї не можна і зараз.

На жаль, незважаючи на те, що час невпинно біжить вперед і замість трембіт у горах давно з’явилися мобільні телефони, наші земляки дуже неохоче вносять корективи у побут, навіть у деяких селах весілля досі роблять під шатром.

День для одруження також ретельно вибирають. Не йдуть під вінець у неділю, бо священики, кажуть, не хочуть вінчати. Також не обирають п’ятницю, бо тоді розп’яли Христа. Під час посту також не беруть шлюб, бо нібито життя не буде.  Добре, хоч у містах від такого марновірства вже почали відмовлятись.

Отже, програма закарпатських весіль досить стандартна: молодий їде (або в деяких селах досі йде пішки) за молодою, далі вони вирушають на вінчання до церкви, на розпис, на фотосесію на природу, а кумів – погостити в кафе і прямують до залу, де збираються гості і проходить саме гуляння.

Ті, хто працює у весільній сфері, знають сценарій напам’ять. Може різнитися лише сама розважальна частина старости, а традиції – незмінні вже багато поколінь – це зустрічання наречених батьками хлібом-сіллю, благословення іконами, танець молодої, шаровий, або кручений, як його по-різному називають на Закарпатті, а вранці – знімання фати під пісню пожежників – «Горіла сосна, палала».

І ще у ряді населених пунктів молода після півночі має переодягнутися з весільного в звичайний одяг, а в усіх – під ранок  неодмінно кинути букет. Хто його зловить – той наступним одружиться.

zakarpatpost.net