Мандрівник, що проїхав близько 2270 км від Ужгорода до Амстердама, розповів, як у Скандинавії заробляти на смітті

Олександр Богаченко-Мішевський 2,5 місяці подорожував Скандинавією.

На велосипеді він проїхав від данського Копенгагена до Таллінна, Єстонія. Загалом витратив 960 євро – близько 30 тисяч гривень.

“Скандинавія досить дорога для українців. Тож шукав шляхів зекономити. Мій кінцевий бюджет теж не ідеальний. Одного разу промахнувся з переправою на норвезьких островах – замість порому сів на круїзний лайнер. Також витратився на мобільний зв’язок”, – розповідає Олександр.

Свою мандрівку чоловік назвав “Безвізова велоподорож”. Проект розпочав ще торік. Тоді проїхав близько 2270 км від Ужгорода до Амстердама.

Про мандрівні лайфхаки Олександр розповів Gazeta.ua:

1. Готелі і хостели у Скандинавії дорогі. Номер може коштувати до 100 євро (більше 3230 грн. – Gazeta.ua). Корисно мати намет. Місце у кемпінгу коштує від 15 євро. Однак намет можна ставити скрізь, де немає таблички заборони. Як правило, їх ставлять у національних парках та біля приватних будинків.

Автор: Facebook
Олександр Богаченко-Мішевський подорожував Північною Європою 2,5 місяці
Олександр Богаченко-Мішевський подорожував Північною Європою 2,5 місяці

2. У громадських туалетах всюди є гаряча вода. Якщо її набрати в пляшки, можна влаштувати душ подалі від цивілізації.

3. За норвезькі пороми інколи можна не платити, якщо надто скрутно. На борту не завжди вимагають показати квиток.

4. Лайфхак із економії на їжі. У супермаркетах є кілька марок соціальних продуктів. Доступні, смачні та якісні. Є акції та знижки. У Норвегії купував відро джему з чорниці чи малини. Дешевий, бо теж вважається соціальним продуктом. Шоколад коштує захмарних грошей – за сто гривень.

Зустрів американо-французьке подружжя Майю та Еріка. Розповіли, що у норвезьких магазинах часто викидають продукти, термін придатності яких підходить кінця. Однак їсти їх ще можна. Дістають їх зі сміттєвого баку. Спробував подіставати, справді працює. У країнах типу Німеччини організовані програми, за якими такі продукти віддають на благодійність. У Норвегії цього немає. У маленьких містечках навіть простіше так економити, бо ніхто не закриває сміттєві баки.

5. Заряджати електроніку можна від портативної сонячної панелі. Розкладається до розміру папки. Можна повісити на велосипедний багажник і їхати. Вистачало на дві зарядки телефону. Продаються на будь-якому китайському сайті. Коли погода псувалась, користувався динамо-втулкою – електричним генератором у колесі велосипеда. Купив її у одного українського винахідника.

6. Воду у Норвегії не купував. У невеликих містах просив у людей набрати пляшку вдома з-під крана. Норвегія – гірська країна, тому є багато потічків. Можна з них брати воду. З екологією все добре. Пити не страшно, навіть якщо струмок протікає через село.

7. Спілкуватись з людьми – корисно. У Фінляндії одного разу біля дороги запитав чоловіка, де можна поставити намет. Той запросив до себе в гості. Мав дачу біля озера. Познайомився з його дружиною і сином. Переночував у них, пригостили вечерею та пивом. Зводили у сауну. У всіх фінів, у кого був, є сауни. Туди ходять по кілька разів на тиждень.

Автор: Facebook
Олександр Богаченко-Мішевський подорожував Північною Європою 2,5 місяці
Олександр Богаченко-Мішевський подорожував Північною Європою 2,5 місяці

8. Під час тривалих поїздок не варто їсти жирну їжу. Її важко перетравлює шлунок. Сало краще не брати. З собою брав сушене м’ясо. Зручне у приготуванні, за пару хвилин у каші розм’якає. Сушив його вдома на сушилці для фруктів і овочів. Взагалі, м’ясні продукти заборонено ввозити у ЄС. Однак правилом знехтував, невеликими партіями їжі прикордонники не цікавляться. В сумках ніхто ритись не буде, якщо везете бутерброди з собою.

9. Якщо скрутно з фінансами, можна підзаробити на смітті. У Скандинавії сортування відходів – це не ознака бідності, а відповідального ставлення як до екології, так і економії бюджету. Скляну пляшку можна здати за крону – 3,3 грн. Є спеціальний автомат, який сканує наліпки на пляшках. Потім за все здане він видає чек. В магазині його можна обміняти на гроші або знижку на продукти. У місті легко за раз назбирати сміття на кілька крон.

10. Для пошуку нічлігу інколи користувався сайтом для веломандрівників Warmshowers. З його допомогою знайшов бразильця Маркоса, який живе в місті Оулу в Фінляндії. Написав йому за три дні до приїзду. Він працює в університеті. Живе в гуртожитку для студентів і викладачів. У кожного є окрема кімната з кухнею та санвузлом. Спільні — пральня й сауна. Домовився з ним, і він забронював час у сауні. Розповів, як на американському фестивалі зустрів українця. Той подарував йому футболку із зображенням грибів.

Автор: Facebook
Олександр Богаченко-Мішевський подорожував Північною Європою 2,5 місяці
Олександр Богаченко-Мішевський подорожував Північною Європою 2,5 місяці

11. Під час проходження митного контролю краще не вигадувати. Необхідно підготуватись. Перед поїздкою зробив бронювання у хостелі. Його можна потім скасувати. На кордоні питають на скільки їдеш, де будеш жити. Про гроші не спитали, однак мав кількасот євро на картці. Цього б вистачило. Зазвичай, вистачає впевненої відповіді. Якщо на ходу будеш вигадувати, можуть затримати.

Також можна зробити безплатне бронювання зворотного квитка. Воно скасовується автоматично, якщо не підтверджуєш.

zakarpatpost.net