Яким був закарпатський тиждень: Давайте повоюємо!

Тиждень пройшов очікувано – у цілковитому протистоянні аж надто міждержавного масштабу, в епіцентрі якого опинилося Закарпаття! Власне, під цим гаслом усі інші події постали у сутінках не надто виправданого,  з точки зору обивателя, політичного протистояння, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Політика – понад усе!

Міністр закордонних справ України відповів на запрошення угорської громадської організації КМКС і приїхав на Закарпаття! Зустріч відбулася протокольно: показово доброзичливо, очікувано безрезультатно і прогнозовано – не без скандалу! Журналістів запросили для відеофіксації усіх прибулих до початку засідання і на прес-конференцію після нього. Спікери прес-конференції (голова КМКС Василь Брензович та міністр МЗС України Павло Клімкін) оголосили про свої побоювання, збентеження, застереження… Кілька журналістів після усіх подій обурилися «вибірковістю» запрошених  на подію (хоча протокольні зустрічі передбачають попередню акредитацію); «патріотично» налаштовані видання одразу після «доленосної» зустрічі оголосили про конкурс проекту українського гербу на заміщення «турула» в Мукачівському замку… Клімкін зустрівся з угорським колегою і заявив про те, що Угорщина змінить назву посади свого уповноваженого по Закарпаттю (це, нагадаємо, неабияк збентежило українську владу кілька місяців тому) і наголосив: Угорщина нічого на Закарпатті не чинитиме без відома української влади! Кількість відвідувачів Угорського консульства після всіх вищезгаданих подій не змінилася…

Економіка – вирішує усе!

На площі Театральній в Ужгороді відбувся мітинг, організований Закарпатською обласною радою профспілок – попереджувальна акція протесту на захист соціально-економічних прав працюючих. Акція широкого розголосу не отримала, проте засвідчила: державні службовці не надто втішені своїми зарплатами! Утім, як і власники автомобілів… А вже 11 жовтня у Нижніх Воротах протестувальники перекрили трасу з метою привернення уваги до зростання цін на бензин. Водії влаштували акцію протесту проти високої ціни на бензин. Зібралося усього… 30 осіб: люди ходили пішохідним переходом та частково заблокували рух своїми власними автівками. До обідньої пори в Управлінні патрульної поліції Закарпаття повідомили: «Наразі рух на стаціонарному посту Нижні Ворота відновлено!». Проте осадок, як і ціни, лишився…

Свідомий крок у небуття

Чоловіку, який кинувся під потяг в Мукачеві, був усього 31 рік. На вокзалі близько 22 години під потяг «Ужгород-Одеса» стрибнув молодий чоловік. Особу чоловіка вже встановили. Це мукачівець 1987 року народження. За попередньою інформацією, чоловік був безробітний та проживав з батьками. Передсмертної записки не залишав. Досі є загадкою причина таких дій мукачівця. Поліція відкрила кримінальне провадження через доведення до самогубства. Відповідна стаття відкривається для з’ясування всіх обставин самогубства. Загалом в Україні ситуація з самогубствами теж невтішна. За статистикою, на кожні 100 тисяч населення припадають 29 суїцидів. Наразі Україна є лідером у західному світі серед кількості спроб самогубств, які закінчились летально.

Краса врятує світ!

Працівники управління туризму ОДА упорядковували територію Невицького замку – забрали сміття, яке протягом тривалого часу тут не забирали.  І хоча сам головний економіст Закарпаття Денис Ман проти подібних заходів, бо – за системну роботу (про це й написав на своїй сторінці у мережі Фейсбук), усе ж вважав за необхідне про це повідомити і пообіцяв: цьогоріч мають розпочатися процедури з підготовки до реставрації цієї пам’ятки архітектури національного значення. Старий новий власник докладе всіх зусиль до того, аби зберегти пам’ятку.

Ну а в самому Ужгороді, в залі обласної філармонії відбувся закарпатський відбірковий тур всеукраїнського музичного фестивалю  сучасної пісні та популярної музики «Червона рута» – конкурсу, який дав дорогу на велику сцену багатьом українським (в тому числі – й закарпатським)  музикантам. Журі відбіркового туру очолював директор «Червоної рути», старший  викладач Національної музичної академії Тарас Мельник. У жанрі «рок-музика» до фінального етапу фестивалю вийшов відомий закарпатський гурт «Вандор», фронт-меном якого є колишній соліст гурту «Рокаш» Іштван Халус. І хоча сам «вандор» усі секрети виступу на конкурсі не відкриває, ми з вами знаємо: йому є, чим дивувати українського поціновувача справжньої  музики!

Віра МЕЛЬНИК, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net