Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 21 жовтня

День на Закарпатті був багатим на події.

Кажуть, що музика, як і справжня любов – вічна й вона повинна лунати у наших душах.  Справді, коли людина щаслива, її душа співає. Але любити і розуміти музику – поняття дещо різні. Тим більше, творити її, чи виконувати професійно, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Тож як навчають ужгородських дітей грати на різних інструментах, як визначити, чи є в людини слух, чи охоче школярі дізнаються про світ знає директор Ужгородської дитячої музичної школи №1 імені Чайковського Олена Охрим.

Сьогодні в прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з нею про те, чи надає сучасна молодь перевагу комп’ютерам і гаджетам чи музиці, що робити з тими дітьми, хто мріє навчитися грати на якомусь інструменті, але не має слуху, чи дисциплінує людину мистецтво та про багато іншого.

Приснився бабі Анці віщий сон, що її доля – Геннадій Москаль, і що вона має вступити із ним в контакт, бути завжди разом, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Стара кляча щаслива прокинулася і вирішила, що накінець-то заживе губернаторським життям, на широку ногу, буде жити приспівуючи та пританцьовуючи. Тим більше що її старий пердун уже їй добряче набрид за 49 років, а Геночка ще молодяк – ого-го! Та й живе на Закарпатті без дружини, у самісінькому центрі Ужгорода квартиру має.

Прокинулася баба Анця вся мокра… від хвилювання.

Сьогодні Ужгородом почали курсувати нові сучасні автобуси.

Журналісти газети «Неділя Закарпатські новини» вирішили їх проінспектувати , обравши маршрут  №20  (площа Корятовича – Речовийринок).

Отже, йдемо займати місця і роздивляємося автобус.

Справді всередині є де розвернутися. Зверху прозорі люки, комфортні сидіння, великі вікна, скляні двері. Біля них – кнопки відкриття дверей. Перед відправкою із зупинки оголошується про відкриття і закриття дверей.

Перевіряємо, чи працює Wi-Fi. На наш подив – так. Більше того, інформацію про рух маршруток у режимі онлайн та прогноз часу прибуття на зупинки можна отримувати через мобільний додаток.

Цікавимося в пасажирів, які в них враження від поїдки.

«Мені дуже подобається, – каже газеті «Неділя Закарпатські новини» Іван. – Автобус великий. Крім сидячих місць є й стоячі, салон сучасний, гарно обладнаний. Їхати затишно, аж не віриться, що це в Ужгороді».

Жорстоке вбивство трапилося на Тячівщині ще у 2013 році. Однак справа затягнулася. Лише днями суд поставив у цій страшній справі крапку над «і», пише газета «Неділя Закарпатські новини».

А тоді вечірньої пори до  поліції звернувся мешканець села Калини з тривожним повідомленням про те, що знайшов свою дружину зв’язаною та мертвою. Оскільки з будинку зникли гроші, вдівець припускав, що злочинці навідалися до них у гості з метою грабунку. На момент вбивства він дивився телевізор у літній кухні і нічого не чув.

22-річний мешканець Перечинського району та 23-річний уродженець Тячівського району, який проживав в Ужгороді, прийшли в гості до Людмили (з етичних міркувань імена дійових осіб замінено), бо знали, що родина не бідна.

Імбир – не тільки добре відома рослина в кулінарії, але і в медицині. За вмістом корисних речовин і мікроелементів він подібний до цибулі та часнику. Тому має протимікробну дію, лікує хвороби шлунково-кишкового тракту, знижує тиск і зміцнює стінки кровоносних судин. А ще імбир може забезпечити свіже дихання, достатньо тільки трохи пожувати корінь.

Завдяки великій кількості поживних речовин імбир підвищує імунітет. Тому напередодні сезону застуд радимо приготувати вітамінний напій.

Для цього потрібно буде 300 г кореня імбиру, 150 г меду і 1 лимон. Імбир слід натерти або нарізати на дрібні шматочки, додати сік лимона, перемішати і залити окропом. Коли суміш охолоне, додати мед. Зберігати такий напій потрібно в термосі. Вживати його, додаючи на смак у трав’яний чай.

Своїм досвідом використання імбиру в лікувальних цілях поділилася у листі до газети «ПОРАДИ» Тетяна Лендєл із Мукачева. Наша читачка пише, що в осінньо-зимовий період в її холодильнику завжди знайдеться шматочок кореня. Лікувальний чай, радить пані Тетяна, можна готувати і з свіжого, і з засушеного кореня. Шматочок (розміром приблизно як великий палець) запарюють 300-400 мл окропу, настоюють, потім проціджують і вживають, додаючи за смаком сік лимона соку і мед. Такий чай допомагає при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, сухому або вологому кашлі, головному болю, високій температурі та інших симптомах застуди. Також напій ефективно діє на шлунково-кишковий тракт, зокрема його рекомендують вживати вагітним жінкам, які страждають від токсикозу.

Почався грибний сезон. Чимало написано про те, що гриби нагадують губку, яка здатна вбирати радіоактивні частинки. І все ж, чи можна і чи потрібно налягати на цей продукт? Тож сьогоднішнім гостем прес-центру газети «Неділя Закарпатські новини» є дієтолог Альона НЕКРАХА. Вона про гриби розповіла більше.

Усе добре в міру. Білі гриби – це смачно, але їх не можна давати дітям в їжу до певного віку, існують протипоказання і для дорослих та їх має бути небагато, кількість повинна бути обмеженою. Але шампіньйони та вешенки (гливи) вживати можна сміливо. Лісові ж гриби потрібно добре розпізнавати, серед них багато отруйних.

Сьогодні часто жінки замість коштовностей просять близьких подарувати їм пароварку чи мультиварку. Наскільки корисна їжа, приготована в них?

Серед моїх знайомих таких жінок немає. Але тим не менше смажена їжа – це найбільш шкідливе з усього, що лише може бути у раціоні. Шкідливі транс жири не потрібні нікому. Вони забивають судини, підвищують рівень холестерину, сповільнюють обмін речовин, що призводить не лише до зайвої ваги, але й до різних захворювань. Але все це накопичується поступово і людина просто не помічає, як повільно себе вбиває. А тим часом навіть у немолодому віці можна бути здоровим і подорожувати, а не ходити кабінетами лікарів. Тому їжа, приготована в пароварці, мультиварці, запечена в духовці, підсмажена на воді, на сухій сковорідці є набагато кориснішою за смажену на олії.

 zakarpatpost.net