Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 22 жовтня

День на Закарпатті був багатим на події.

Прес-служба ГО “Народний конроль Закарпаття” повідомила про страшну подію, що трапилася цими днями у школі села Великі Ком’яти.

Там учениці місцевої школи у капучіно вкинули татблетку вігри, поки вона відлучалася. Дівчині стало погано, а дирекція учбової установи ще й звинуватила батьків.

Доступність електрошокерів не означає, що їх використовують лише з метою самозахисту.

Деколи вони стають знаряддям злочину, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Саме шокер використала 17-річна студентка при нападі на свою тітку.

Дівчина навчалася в одному з місцевих коледжів і проживала в родички. Між нею та 47-річною тіткою виник словесний конфлікт.

Та молодиця після цього ніби озвіріла. Вона взяла свій електрошокер і нанесла жінці ним два удари струмом. Помітивши, що тій погано, не зупинилася. Навпаки, їй захотілося крові.

Вона схопила кухонний ніж і встромила його в живіт та в груди своєї жертви.

«Я на той час перебувала у квартирі тітки. Була 7 година ранку. Ми посварилися. Я нанесла їй серію ударів електрошокером в область тулуба та два удари ножем в ділянку правої молочної залози, а також у надчеревну ділянку справа», – пояснила дівчина на суді.

ЦВК визначила відповідальних членів за діяльність комісії у регіонах України.
Центральна виборча комісія визначила відповідальних членів за діяльність комісії у регіонах України та в закордонному окрузі. Відповідне рішення члени Центрвиборчкому прийняли сьогодні під час засідання, передає кореспондент РБК-Україна.

За Закарпаття відповідатиме – Бернацька Наталія.

Кому і в якому розмірі призначать субсидію, вирішують в спеціальному відділі призначення і розрахунків соціальної допомоги. Процедура нарахування скрізь однакова. До спеціаліста потрапляє заява від претендента на субсидію і заповнена ним декларація про доходи. З цих документів працівник вносить дані в комп’ютерну програму, пише Сегодня.

Як тільки дані заявника потрапляють в програму, комп’ютер автоматично перевіряє громадянина по базах Госфіскальной служби та Пенсійного фонду. Це потрібно, щоб дізнатися доходи і витрати претендента на субсидію. Автоматична перевірка триває приблизно п’ять днів, а після цього вся інформація в електронному вигляді передається назад, до відділу соціального забезпечення.

Невідомі вже вкотре знищили багатостраждальну фотозону «Я люблю Ужгород». Цього разу обвалено літеру «Р». Якщо раніше деякі випадки пошкодження можна було віднести до випадкових, коли туристи просто не розрахували міцність конструкції і продавили пластик, то сьогодні, судячи з фото, маємо справу з відвертим, навмисним вандалізмом – злощасну літеру грубо виламали і дотрощили вже на землі, пише Корзо.ньюз.

І вкотре, як і після численних минулих випадків постає питання: чи будуть знайдені зловмисники? Чи зафіксували їх відеокамери спостереження? І де взагалі ота загальна система відеоспостереження, по необхідність якої говориться роками, а свого часу навіть були виділені кошти? Чому жодного (!!!) разу вандали не потрапили в поле зору патрульної поліції? Не кажучи вже про добровільні «нічні патрулі активістів», що так гучно піарили себе в соцмережах?

25-26 жовтня на базі УжНУ відбудеться Осіння Академія НАТО «Виклики східному флангу Альянсу: просуваючи готовність та взаєморозуміння».
Організатором проекту виступає громадська організація «Центр міжнародної безпеки» за фінансової підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні у партнерстві з Національним інститутом стратегічних досліджень та Ужгородським національним університетом.

Академія присвячена обговоренню серед експертів і молоді проблем міжнародної та регіональної безпеки, процесів розбудови миру та прийняття рішень в Україні з урахуванням досвіду НАТО. Метою проекту є обговорення актуальних загроз та основних принципів регіональної безпеки щодо наслідків гібридної агресії Росії в Україні, та розробка практичних рекомендацій щодо зміцнення східного флангу НАТО шляхом об’єднаних зусиль як членів Альянсу, так і країн-аспірантів.

Здається, знайшовся ще один привід для загострення українсько-угорських відносин, які сьогодні й так не є простими. і цим приводом буде сміття

Так, для України сьогодні стан системи управління твердими побутовими відходами є проблемою номер один. Щороку, за офіційними даними, українці продукують 11 мільйонів тонн відходів, тобто близько 300 кілограмів на людину. При цьому лише 5 % цих відходів ідуть на утилізацію: 3 % відходів переробляють як вторсировину, і 2 % – спалюють на єдиному діючому в Україні сміттєспалювальному заводі «Енергія» у Києві. Левову частку сміття в Україні захоронюють на сміттєзвалищах.

Стан цих сміттєзвалищ та їхній вплив на довкілля – окрема тема розмови. Адже йдеться про 5,5 тис. легальних полігонів твердих побутових відходів в Україні і ще 27 тисяч сміттєзвалищ, які є непаспортизованими або ж стихійно з’являються щороку по всіх областях. Та жоден з 5,5 тис.легальних полігонів не відповідають європейським стандартам облаштування полігонів твердих побутових відходів, усі вони, разом з нелегальними сміттєзвалищами, є небезпечними джерелами забруднення довкілля: ґрунтів, поверхневих та ґрунтових вод, атмосферного повітря. Адже вони стають осередками самозаймання та пожеж у спекотні дні, в результаті чого у повітря потрапляють такі особливо небезпечні канцерогенні сполуки, як діоксини та фурани; джерелом емісії в атмосферу парникових газів, зокрема метану. Усі ці місця захоронення твердих побутових відходів займають, за офіційними даними Міністерства екології та природних ресурсів, площу 10,2 тис. гектарів. До того ж в Україні немає спеціальних полігонів для небезпечних чи медичних відходів, не налагоджено систему збору небезпечних відходів від населення з подальшою їх утилізацією. Тому на наші полігони-сміттєзвалища ТПВ потрапляють ртутні термометри, лампи, батарейки та батареї, акумулятори. Відомо, що одна «пальчикова» батарейка, яка потрапляє у довкілля, під дією корозії забруднює 400 л води або 20 м2 ґрунту.

Зазвичай у домашніх умовах із кротами закарпатці борються – їх труять, їм ставлять пастки, вживають все можливе, аби цих милих підземних істот, які деколи можуть нашкодити урожаю, позбутися.

Це логічно. Але в Боздоському парку, на території, де немає фактично ні гарних клумб, ні тим більше грядок із рослинами та ще й восени, коли урожай фактично зібрано, кому можуть заважати кроти?

Там – природне середовище їхнього проживання. І де є їм жити, якщо не в таких умовах – на територіях, де не ведеться якась господарська діяльність.

Але днями журналіст газети zakarpatpost.net виявив кілька трупів кротів.

Скоріш за все, хтось їх труїв. Проте стверджувати однозначно не будемо. У всякому разі від старості одночасно загинути кілька тварин точно не могли.

20 жовтня на Закарпатті з’явилися провокаційні білборди із зображеннями трьох лідерів угорської громади і антиугорськими закликами.

Міністр Клімкін прокоментував інцидент, пише Нова Україна.

На своєму аккануті в соцмережі Twitter дипломат написав що провокації на території Закарпаття були очікуваними. Так, на думку глави МЗС, банери, які засуджують угорський сепаратизм, з’явилися “таємничим чином”.

Міністр закордонних справ заявив про необхідність розслідування появи скандальних білбордів
Відзначимо, що в кількох районах Закарпатської області практично одночасно з’явилися рекламні щити з зображеннями лідерів Товариства угорської культури. Під знімками був напис “Зупинимо сепаратистів”. Реклама була розміщена в ніч на 20 жовтня. Крім того, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль назвав появу білбордів “примітивною провокацією російських спецслужб” і повідомив, що правоохоронці розшукують виконавців. У свою чергу угорська громада назвала цей інцидент “цькуванням”.

 zakarpatpost.net