Чому лелека залишився зимувати на Закарпатті? Як йому допомогти?

Ось уже кілька тижнів поспіль недалеко від повороту на село Руське Поле можна помітити одинокого лелеку, що розгулює полем у пошуках поживи. Місцеві кажуть: недавно бачили птаха на зораних ділянках в околицях села, а зараз він облюбував місцину біля автотраси.

Як ми з’ясували, ночує бузьок на даху будинку сім’ї Олексій по вулиці Лонка у Руському Полі, пише Tyachiv.com.ua   

Господиня будинку пані Ганна розповіла, що лелека з’явився у них на обійсті ще на початку літа, сам-один, без пари. Коли сім’я поїхала на літо за кордон на заробітки, птах зник. Після повернення господарів білокрилий знову опинився на димарі, де з тих пір і ночує.

«Я все сподівалася, що лелека ось-ось відлетить, та, здається, він уже нікуди не збирається», – каже жінка.

Щоранку птах залишає домівку і летить «пастися». Повертається ввечері. Крила лелеки неушкоджені, тільки от контактів із господарями будинку уникає. Хоча пані Ганна й говорить при нагоді до лелеки в надії приручити пернатого, але поки що той тримає дистанцію.

«Ми всі дуже хвилюємось за нашого гостя, дуже його шкода,  – каже жінка. – Він міг би жити у нас у хліві, але упіймати його ми не можемо. Залишається сподіватись, що з настанням холодів лелека стане більш поступливим, і нам вдасться його обігріти і підгодувати».

Як можна допомогти вижити під час холодів лелеці, що не полетів у теплі краї, – з таким питанням ми звернулись до науковця-орнітолога – завідувача кафедри лісівництва географічного факультету УжНУ, кандидата біологічних наук Людвіга Потіша.

Як зазначив науковець, скоріш за все, птах не полетів разом зі зграєю у вирій тому, що не набрав достатньої для перельоту фізичної сили.

Можна спробувати підгодовувати лелеку, адже що далі – то важче йому буде знайти поживу. Бо харчується птах їжею тваринного походження (риба, жаби, миші), якої з настанням холодів буде все менше й менше. Годувати лелеку можна мороженою рибою, але в жодному разі не солоною.  Для цього варто облаштувати підгодівельний майданчик у місці, де лелека шукає поживу, і таким чином намагатись його приручити. А найкращим варіантом для порятунку птаха було би передати його під опіку фахівців Центру реабілітації диких тварин у Галицькому національному природному парку, що на Івано-Франківщині. Хоча якщо лелека перелітає з місця на місце, зробити це доволі проблематично. Досвід вигодовування і зимової перетримки таких птахів мають і фахівці Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді в Ужгороді.

Наталія Маджара

zakarpatpost.net